Mladi hrvatski robotičari zablistali u Portugalu

Mladi hrvatski robotičari zablistali u Portugalu

Inovativnost, tehnologija i robotika u srži prestižnog međunarodnog natjecanja: 4 zlatna, 2 srebrna i 1 brončano odličje u rukama talentiranih srednjoškolskih učenika

Hrvatski mladi robotičari ostvarili su zavidne rezultate na 3. Europskom RoboCupu u portugalskom gradu Guimarãesu. Motivirani učenici svojim su radom i postignućima još jednom potvrdili da se Hrvatska s razlogom nalazi na samom europskom vrhu po pitanju znanja iz robotike.

3. Europski RoboCup okupio je sudionike iz 21 zemlje s više od 150 timova koji su se natjecali u okviru brojnih robotičkih kategorija. Hrvatsku je u devet kategorija predstavilo 40 natjecatelja i natjecateljica u 14 timova iz cijele Hrvatske, uz podršku 11 mentora.

Čak sedam timova kući se vratilo s vrijednim priznanjima – četiri zlatna, dva srebrna i jedno brončano odličje odraz su uspješnosti hrvatskih robotičara. Tri tima zauzela su visoko četvrto mjesto i samo ih je malo sreće dijelilo od osvajanja glavnih odličja. Među njima su robotičari Jakov Džijan, Ivan Matošević i Goran Vukmanović koji su u kategoriji Rescue Maze odmjerili snage s talentima iz cijele Europe.

Pokazivanje vještina i sposobnosti

„Oduševljen sam što smo moj tim i ja imali priliku, nakon dvije pandemijske godine, uživo pokazati vještine i sposobnosti s kojima smo ostvarili odlične rezultate. Natjecanja iz robotike su idealna za stjecanje novog iskustva i stvaranje novih prijateljstava“, istaknuo je Jakov Džijan, učenik zagrebačke XV. gimnazije.

Naše uspješne mlade robotičare sponzorstvom je podržala tvrtka DOK-ING koja se ističe postignućima u području robotskih i autonomnih sustava i opreme za posebne namjene.

„Razvoj robotike i digitalnih sofisticiranih rješenja okosnica su željene transformacije poslovnih procesa, obrazovanja, društva, ali i cjelokupne globalne budućnosti kojoj težimo. Iznimno smo ponosni što potičemo mlade perspektivne snage, baš kao što je to srednjoškolac Jakov Džijan kojeg smo ove godine sponzorirali. Vjerujemo da time doprinosimo povećanju konkurentnosti na tehnološkom tržištu te unaprjeđenju inovativnih znanstvenih područja u Hrvatskoj, ali i šire“, naglasio je Gordan Pešić, član Uprave DOK-ING-a. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni