Mladen Žunjić: Posveta slikara

Mladen Žunjić: Posveta slikara

Naravno, mnoštvo je tema oko kojih se umjetnici sakupljaju, produbljuju ih, potiču nove kontroverze, traže najadekvatnija likovna rješenja doprinoseći vlastitim trudom i imaginacijom.

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik slikar Mladen Žunjić, ponekad se, ali žestoko i strastveno vrati izvorima apstrakcije i motivima velikoga Jacksona Pollocka nastojeći u svojoj istraživačkoj misiji pojedine aspekte njegovog slikarstva iskoristiti s namjerom daljnjeg razvoja, dodajući osobna promišljanja i geste u nastanku novih slika.

Slikajući kontinuirano i u ulju i s akrilom na platnima, različitih, ali uglavnom velikih formata, od jednog metra pa dalje, Žunjić je stekao značajno iskustvo u kolorističkom i tematskom smislu. Iza njega su brojne slike, niz ciklusa koji se međusobno dodiruju, ali i razlikuju.

U novom ciklusu Žunjić koristi točkasti svijet mrlja, uznemirenih silnica i kolorističkih eksplozija u kreiranju gusto stvorenog novoga svijeta, koji intenzivno vibrira pokazujući snažne vitalne znakove.

Ponekad se Žunjićev motiv doima poput neprozirne živahne različito obojane džungle u kojoj doista sve vrvi od života ili pak poput slojevite kiše koja se obojena spušta s neba, jureći prema nama.

Obilno i bogato slikarsko iskustvo omogućuje Žunjiću istraživanje i zaranjanje u motive koje su i drugi koristili, bez ikakvog ustezanja ili straha stvarajući svoj specifični koloristički svijet. Razigran i radostan, moćan i trajan.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni