“Mlade u Hrvatskoj treba ohrabriti na ulazak u poduzetništvo”

“Mlade u Hrvatskoj treba ohrabriti na ulazak u poduzetništvo”

Marina Grgić Eldić iz ZICER-ovog Plavog ureda je istaknula da interes za poduzetništvo nikad nije bio veći

Ivana Vranješ

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u petak je u Zagrebu organizirao tribinu Europska unija i poslovanje na kojoj se raspravljalo o jedinstvenom europskom tržištu, mobilnosti radne snage te ulozi poduzetništva u budućem programu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Po mišljenju državne tajnice Ministarstva vanjskih i europskih poslova Andreje Metelko-Zgombić petogodišnje članstvo u Europskoj uniji ima pozitivne učinke na Hrvatsku.

„Postali smo dio razvijenog kluba u kojem je vladavina prava, red i sustav. To je klub koji potiče izvrsnost i moramo biti bolji jer ćemo samo tako napredovati“, istaknula je Metelko-Zgobić koja tvrdi da je Hrvatska povukla velike iznose iz EU fondova.

Spomenula je da će tijekom predsjedanja Vijećem EU-a jedan od prioriteta Hrvatske biti mobilnost mladih. „Poseban naglasak Hrvatska će staviti na to da se preokrene trend, odnosno da se od odljeva ide na mobilnost mozgova, da se mladima omogući odlazak u inozemstvo na obrazovanje, da steknu određena iskustva, ali da se nakon toga vrate u Hrvatsku i da stečena znanja oplemene”, dodala je Metelko-Zgombić.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu (HDZ-EPP) Ivana Maletić je rekla kako Hrvatska ne može biti konkurentna i poslovati na zajedničkom tržištu bez najnovijih znanja, vještina te primjene visokih standarda kvalitete i produktivnog poslovanja.

„Kombiniranje naprednih digitalnih tehnologija sa specifičnim i raznolikim ljudskim vještinama budućnost je poslovanja. Obrazovni sustav u Europi treba okrenuti praksi te mlade već tijekom srednjoškolskog obrazovanja, pa i ranije učiti traženim digitalnim vještinama, upoznati s poduzetništvom i poticati njihovu inovativnost”, istaknula je Maletić. Kazala je da kad Hrvatska bude 2020. godine predsjedala Vijećem EU-a jedan će od prioriteta biti jačanje poduzetničkih inicijativa mladih.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Jozo Radoš (GLAS/ALDE) je rekao da se prema podacima Europske komisije mali i srednji poduzetnici suočavaju s regulatornim i administrativnim preprekama, posebno u prekograničnom poslovanju. Stoga je potreban koordiniran pristup kako bi se izbjeglo gašenje novoosnovanih tvrtki. Jedan od ključnih mjera je olakšan pristup financiranju i nalaženju poslovnih partnera.

Marina Grgić Eldić iz ZICER-ovog Plavog ureda (ZICER – Zagrebački inovacijski centar d.o.o.) je istaknula da interes za poduzetništvo nikad nije bio veći.

„Plavi ured je prije četiri godine prepoznao taj interes. Prošle godine smo na našim programima edukacije i savjetovanja imali gotovo 5 tisuća korisnika koji kreću u otvaranje poduzeća. Za poduzetničke projekte svi oni na početku trebaju nekakav izvor financiranja. Do novca je relativno lako doći, jer nikad više nije bilo izvora financiranja, samo je bitno da osoba zna što je najbolje za nju i da zna kada novac dobije da taj projekt i provede. U toj priči je važno jačanje njihove poduzetničke kompetencije. Ako osoba nije upoznata sa stvarima koje projekt nosi sa sobom, neće ga moći ni provesti ni opravdati. Naša uloga je da im besplatnim savjetovanjem i edukacijama pomognemo u najkritičnijem periodu, kada kreću u otvaranje poduzeća“, istaknula je Grgić Eldić.

Marina Grgić Eldić

Naglasila je da je posljednjih godina među mladima koji kreću u poduzetništvo zabilježen rastući trend otvaranja vlastitih mikropoduzeća, gdje počinju s poslovima kao što su grafički dizajn, računalno programiranje i slično, ali za poduzetništvo se odlučuju i frizerke, kozmetičarke, taksisti…

„Što se tiče financiranja, direktno su od Grada Zagreba preko našeg Ureda dostupne potpore za samozapošljavanje koje mogu koristiti proizvođačke djelatnosti te potpore za inovatore. Od HAMAG BICRO-a se preko našeg Ureda daje potpora inovativnom konceptu“, rekla je Grgić Eldić. Dodala je da su žene spremnije više učiniti, ali su od muškaraca manje spremne na preuzimanje rizika kad je riječ o poduzetništvu.

Tribina je održana u sklopu ciklusa “Što Europa čini za mene”, kojim se uoči europskih izbora u svibnju otvara rasprava o važnosti i ulozi Europske unije za svakodnevni život građana.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni