Mlade generacije treba podsjećati na žrtve Holokausta

Mlade generacije treba podsjećati na žrtve Holokausta

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta državni je vrh u petak kod skulpture Mojsija na zagrebačkom Mirogoju položio vijenac za milijune nevinih žrtava.

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i izaslanika predsjednice Republike Vladimira Lončarevića, saborske zastupnike i ministre u Vladi, počast žrtvama Holokausta odali su predstavnici Grada Zagreba Slavko Kojić i Miodrag Demo.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je novinarima rekao da su dužnosnici došli na Židovsko groblje kako bi se prisjetili svih stradalih u mračno vrijeme Drugoga svjetskog rata.

„Holokaust je bio jedan od najmračnijih epizoda u povijesti čovječanstva. To je vrijeme kada je ljudski um dotaknuo dno, kada je zlo vodilo ljude u činjenju strašnih nedjela“, rekao je Jandroković. Spomenuo je da su milijuni ljudi progonjeni samo zato što su pripadali određenom narodu ili skupini. Naglasio je da blijede sjećanja na to vrijeme te je potrebno podsjećati mlade generacije na to što se je dogodilo.

„Treba ih podsjetiti da sloboda, mir, demokracija, pluralizam ne dolaze sami od sebe, već se za njih treba boriti“, poručio je Jandroković.

Predsjednik Vlade Plenković najavio je da će u ponedjeljak predvoditi izaslanstvo na komemoraciji u Auschwitzu kojim se obilježava 75. obljetnica oslobađanja iz zloglasnog logora.

„Želimo se prisjetiti i 117 hrvatskih pravednika koji su pomagali spasiti Židove u najtežim trenucima u to vrijeme. Također želimo opomenuti da se ovakav zločin ureže u naše sjećanje i da se više nikada na ponovi. Danas moramo raditi ne samo na kulturu sjećanja, nego i na zaštiti ljudskih prava i toleranciji u društvu“, izjavio je Plenković.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni