Mjesta u gradu koja Zagrepčanke i Zagrepčani najviše vole

Mjesta u gradu koja Zagrepčanke i Zagrepčani najviše vole

Prema rezultatima istraživanja, građanima Zagreba je najdraže provoditi slobodno vrijeme u prirodi.

Tijekom travnja i svibnja 2015. provedeno je istraživanje u raznim dijelovima Zagreba. Ukupno je anketirano 543 ispitanika koji su odgovarali na dva postavljena pitanja:  u prvom pitanju trebalo je  navesti pet otvorenih mjesta u gradu na kojima se osjećaju ugodno i za koja bi voljeli da ostanu ista. U drugom je bilo potrebno navesti pet mjesta na kojima se osjećaju neugodno i za koja bi željeli da se promijene.

Prema rezultatima istraživanja geografa, Trg bana Josipa Jelačića, Tomislavov trg i gradski park Zrinjevac te prostrani perivoji Maksimir, Jarun i Bundek u građanima stvaraju najveći osjećaj ugode.

Omiljena i ugodna je i stara povijesna jezgra Gornjega grada te šetnica u Tkalčićevoj ulici.

Kao presudni razlog da je nešto ugodno pokazalo se treba biti oku ugodno i/ili dovoljno prostrano za bavljenje sportom.

S druge strane, građani Zagreba neugodnim mjestima smatraju divlje i neplanske gradnje na samim rubovima grada kao što je Dubrava, Kozari Bok, Jakuševac, a i autobusni kolodvor je ocijenjen kao prilično ružno i neugodno mjesto.

Najmanje ugodnim trgovima građani su ocijenili Mažuranićev, Rooseveltov, Svačićev, Europski i Britanski trg.

Strossmayerov i Starčevićev trg prema rezultatima ispitivanja ostali su neutralni, te nisu kod građana pobudili niti osjećaj ugode niti neugode.

Što se tiče gradskih građevina, zgrada Hrvatskog narodnog kazališta od svih zgrada ponijela je titulu najveće ugode, dok neugodu građanima Zagreba stvara nedovršen stadion u Maksimiru i nova zgrada Muzičke akademije na Trgu maršala Tita.

Zanimljiv je i podatak dobiven u spomenutom istraživanju da je Arena centar (sagrađena u 21. stoljeću) mjesto gdje građani vole provoditi svoje slobodno vrijeme i uživati.

(Zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni