Mjere za očuvanje radnih mjesta nastavljaju se i tijekom travnja

Mjere za očuvanje radnih mjesta nastavljaju se i tijekom travnja

(Foto: Vlada RH)

Vlada je na današnjoj sjednici u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici odlučila će se i tijekom travnja nastaviti s potporama za očuvanje radnih mjesta.

Usvojen je zaključak o produženju mjera potpore za očuvanje radnih mjesta u području djelatnosti pogođenih pandemijom koronavirusa i katastrofe posljedica potresa na području Sisačko- moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije.

Naime, na užoj sjednici kabineta Vlada je dan ranije prihvatila zaključak kojim se zadužuje Hrvatski zavod za zapošljavanje da nastavi s mjerom očuvanja radnih mjesta i za travanj. Riječ je o potporama u iznosu do 4000 kuna i nadoknadom fiksnih troškova te skraćeno radno vrijeme. Za mjeru je izdvojeno 10 milijardi kuna, a odnosi se na oko 120 tisuća poslodavaca i 680 tisuća radnika.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović je podsjetio da su mjere za očuvanje radnih mjesta donesene 20. ožujka 2020., a njihova provedba je započela 23 ožujka. Naglasio je da su trendovi na tržištu rada nakon godine dana mjera pozitivni.

„Očuvali smo tržište rada i radnja mjesta. Mjerama se bitno utjecalo na ekonomsko stanje u Hrvatskoj ,ali i na ekonomski oporavak u postpandemijsko razdoblje”, istaknuo je Aladrović. S obzirom da su mjere polučile kvalitetan rezultat te zbog izazovne epidemiološke situacije mjere se nastavljaju se i u travnju za sve poduzetnike na potresom pogođenim područjima, dodao je Alardović.

Ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved izvijestio je da je o aktualnom stanju na potresom pogođenim područjima. Na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Kralovačke županije prijavljeno je 40.435 oštećenih objekata. Pregledano je 37 276 objekata, odnosno 92 %, od čega ih je 18 % (4517) s crvenom naljepnicom, a 8027 sa žutom.

Za pregled su ostala još 202 objekta. Završetak ove aktivnosti se planira do 28. ožujka.

Ivana Vranješ

Komentiraj

*