“Mjerama demografske politike Zagreb može biti primjer Hrvatskoj”

“Mjerama demografske politike Zagreb može biti primjer Hrvatskoj”

“Od 250 milijuna kuna namijenjenih roditeljima odgojiteljima, samim korisnicima ide 153 milijuna kuna, a čak 97 milijuna na različite doprinose, poreze i prireze”, istakuno je Bandić. Najavio je da će njegova stranka izaći s prijedlozima izmjena Zakona o porezu na dohodak, Zakona o mirovinskom osiguranju, Zakona o zdravstvenom osiguranju i Ovršnog zakona

Ivana Vranješ

Stranka rada i solidarnosti u četvrtak je organizirala okrugli stol Zagrebački model skrbi za dijete i obitelj kao prilog nacionalnoj demografskoj politici na kojem su predstavljene zagrebačke pronatalitetne mjere te je predloženo da se one preslikaju na cijelu Hrvatsku. Kako je rečeno, Zagreb ima model demografske politike koji se uspješno provodi.

Naime, osnivanjem Ureda za demografiju u zagrebačkoj Gradskoj upravi po prvi puta u nekoj lokalnoj zajednici je postavljena demografska politika na istu razinu kao gospodarska, obrazovna, znanstvena, kulturna. Grad Zagreb na različite načine pomaže djecu, mlade i obitelji kako bi povećao standard njihovog življenja.

Mjeru novčane pomoći za roditelje odgajatelje koristi 3.376 roditelja s troje ili više djece, a za njezino provođenje u zagrebačkom je proračunu osigurano 200 milijuna kuna. Što se tiče novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta u 2017. godini tim je programom obuhvaćeno 22.030 djece, za što je izdvojeno 78.652.800 kuna. U pedagoškoj godini 2017./2018. dječje vrtiće u Gradu Zagrebu polazi 36.918 djece, a program je sufinanciran s više od 839 milijuna kuna godišnje. Za produženi boravak za 13.565 zagrebačke djece godišnje se izdvaja se 44,5 milijuna kuna. Za besplatne udžbenike za osnovnoškolce i srednjoškolce u Gradu Zagrebu se izdvaja 40 milijuna kuna godišnje. Putem različitih oblika stipendiranja izdvaja se više od 50 milijuna kuna godišnje. Javni prijevoz u gradu Zagrebu besplatan je za više od 12.000 studenata i učenika za što je osigurano 20 milijuna kuna godišnje. Uz subvencioniranu prehranu za svu djecu u osnovnim školama, čak 5.000 djece ima besplatnu prehranu, a za to se godišnje izdvaja više od 40 milijuna kuna. Zagrebačkim modelom stanogradnje osigurat će se obiteljima 1.800 stanova po povoljnim uvjetima.

Predsjednik Stranke rada i solidarnosti, gradonačelnik Milan Bandić je rekao kako je Grad Zagreb prvi uveo mjeru aktivne demografske politike “roditelj odgojitelj” kako bi se potaknulo roditelje na rađanje trećeg i svakog sljedećeg djeteta u obitelji, a da pri tom roditelji i cijela obitelj mogu biti financijski sigurni te se tako započne temeljita demografska obnova, odnosno revitalizacija stanovništva.

Velik interes za mjeru “rodielj odgojitelj”

„Novčanu pomoć za roditelje odgojitelje u Gradu Zagrebu danas koristi 3.376 roditelja s troje ili više djece, a isplaćuje se u visini prosječnog iznosa neto mjesečne plaće u Republici Hrvatskoj što trenutno iznosi 3.993,29 kuna neto, odnosno 6.455,38 kuna bruto s doprinosima za zdravstveno i mirovinsko osiguranje“, istaknuo je Bandić. Stoga Stranka rada i solidarnosti predlaže Vladi da sukladno svojim predizbornim obećanjima preuzme ovu mjeru kao dio nacionalnog programa demografskog oporavka. Bandić je rekao kako je za provođenje mjere “roditelj odgojitelj” osigurano 200 milijuna kuna u gradskom proračunu. No prema podnesenim zahtjevima, samo u 2018. bIt će potrebno više od 250 milijuna kuna.

„Od toga 153 milijuna kuna ide samim korisnicima, našim obiteljima, a čak 97 milijuna ide za različite doprinose, poreze i prireze”, istakuno je Bandić. Putem Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti predložit će se izmjene i dopune zakona kojim bi se primanja roditelja odgajatelja oslobodila od plaćanja poreza i prireza, a predlažu se i izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak, Zakona o mirovinskom osiguranju, Zakona o zdravstvenom osiguranju i Ovršnog zakona.

„Na taj bi način čak 97 milijuna kuna oslobodili za nove mjere i podršku našim obiteljima. Možda bismo onda imali šansu”, poručio je Bandić.

Profesor na Katedri socijalna politika Pravnog fakulteta Gojko Bežovan je rekao kako Zagreb ima ogledne mjere populacijske politike i one su dio izvjesnog koncepta koji se prepoznaje u zemljama Europske unije i zagovara ga Europska komisija kao koncept socijalnih ulaganja.

„Grad Zagreb daje dodatna sredstva kako bi se pomoglo u podizanju djece i time daje primjer Vladi što bi se trebalo poduzeti“, rekao je Bežovan. Dodao je kako se 2020. trebaju ispuniti barcelonski ciljevi, a to je da 90 posto djece od 3 do 6 godina bude obuhvaćeno predškolskim odgojem i obrazovanjem. Na razini Hrvatske se zaostaje u tim mjerama, jer su one decentralizirane, ali Grad Zagreb je i premašio te ciljeve. Tako u Gradu Zagrebu svaki vrtić ima logopeda, a u čak četiri hrvatske županje nema logopeda u vrtićima, što je važna usluga za djete.

Stjepan Šterc: Sadašnja demografska politika Hrvatske je neozbiljna

Demograf Stjepan Šterc je za ZG-magazin rekao kako je demografska politika ključno pitanje budućnosti i sadašnjosti Hrvatske, a s obzirom na depopulaciju, izumiranje stanovništva potrebno je pozabaviti se time. Smatra da je sadašnja demografska politika neozbiljna. “Kako bi se poboljšala demografska slika Hrvatske moramo shvatiti da pozicioniranje unutar izvršne vlasti mora biti sukladno značenju problematike, mora postojati strateški ured pri Vladi, na čelu mora bit potpredsjednik Vlade i pojedine mjere se mora usmjeriti prema resorima, a tek onda slijede mjere zaštita žena u porodiljskom razdoblju – da se ženama ne smanjuju plaće, da ne mogu dobiti otkaz, da im se omogući fleksibilno radno vrijeme. Nezaposlenim ženama pak treba osigurati prosječnu plaću. Moramo donijeti odluku da su djeca najvažniji dio društva i onda će biti lakše provoditi mjere”, istaknuo je Šterc.

Dodao je da Grad Zagreb izdvaja oko 8 do 9 posto gradskog proračuna za čitav niz demografskih mjera. „Kad bi se tih 9 posto preslikalo na razinu države to bi bilo 7 do 8 milijardi kuna, no treba nam 4, 5 milijarde kuna da se krene u procese, ali moramo shvatiti da su procesi važniji od Agrokora, Ine“, poručio je demograf Stjepan Šterc.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni