Mitovi i stereotipi o seksualnom nasilju

Mitovi i stereotipi o seksualnom nasilju

Tri su takva mita: žene žele biti seksualno posjedovane bez obzira na okolnosti, žene su sklone lagati i fantazirati o seksualnim odnosima i žene provociraju silovanje

Seksualno nasilje – mitovi, stereotipi i pravni sustav naslov je nove knjige u izdanju TIM pressa koju je napisala dr. sc. Ivana Radačić. U knjizi se prvi put u nas seksualno nasilje obrađuje na način da se istražuju općepoznati i duboko ukorijenjeni mitovi u području seksualne delikvencije i u zakonodavstvu i u sudskoj praksi.

Tri su takva mita: žene žele biti seksualno posjedovane bez obzira na okolnosti, žene su sklone lagati i fantazirati o seksualnim odnosima i žene provociraju silovanje. Na temelju provedenog teorijskog i empirijskog istraživanja autorica daje prijedloge kako ukloniti navedene mitove u budućim zakonskim izmjenama, ali i mnogo šire, primjenom odgovarajućih mjera kako bi se promijenilo shvaćanje o seksualnom nasilju u političkoj svijesti i svijesti građana.

Knjiga Ivane Radačić zacijelo spada u djela prijeko potrebna domaćoj znanstvenoj i stručnoj javnosti. Razlog tome je važnost teme koja posljednja tri desetljeća, sudeći po znanstveno-stručnoj recepciji u međunarodnoj javnosti, temeljno preobražava dosadašnje teorijske uvide o problematici seksualnog nasilja, napose silovanja, upravo dekonstrukcijom mitova i rodnih stereotipa kao implicitne prepreke kompleksnom teorijskom i normativnom pristupu problemu i, posljedično, primjerenim sudskim rješenjima. Knjiga ima 208 stranica formata 136 x 210 mm (meki uvez), a cijena s PDV-om je 165 kuna. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni