Misija Hayabusa 2: Bombardiranje asteroida

Misija Hayabusa 2: Bombardiranje asteroida

Najspektakularniji eksperiment misije je Small Carry-on Impactor (SCI), neslužbeno nazvana svemirska bazuka. Sastoji od oblikovanog eksplozivnog naboja s dva kilograma bakra. Kad se SCI ispuca na površini, bakar se rastali, odnosno eksplozijom stvori krater na asteroidu, otkrivajući pokopan materijal koji je zaštićen od sunca i štetnog zračenja milijardama godina

Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) potvrdila je uspješno lansiranje letjelice u sklopu misije Hayabusa2 iz Tanegashima Space Centera u prosincu prošle godine, koja će prvo sletjeti na asteroid, a potom ga bombardirati. Ovaj značajan put slijedi povijesni događaj slijetanja na komet 67P / Čurjumov-Gerasimenko u studenom.

Prema agenciji, bespilotna letjelica Hayabusa2 poletjela je bez problema. Plan je da idućih nekoliko godina provede u orbiti oko Sunca, da bi postigla dovoljnu brzinu za C-tip asteroid 1999 JU3 u srpnju 2018. godine.

Hayabusa2 koristi tehnologiju na temelju uspješne Hayabusa misije pokrenute 2010. godine. Letjelica je opremljena ionskim potisnicima i raznim instrumentima koji bi trebali pomoći da se sazna nešto više o podrijetlu Sunčeva sustava i oporavku organskih materijala iz unutrašnjosti asteroida.

Opremljena je sondom uz pomoć koje može prikupljati komade na površini asteroida tijekom svojeg 18-mjesečnog boravaka na JU3. Uz to, nosi malu flotu letjelica za površinska istraživanja. To uključuje Minerva II rovere, koji su dizajnirani kako bi se polako odbijali o površinu od 900 metara površine asteroida i MASCOT letjelicu, koja će dostaviti paket od četiri instrumenata koje su isporučili Njemački centar za zrakoplovstvo i svemirske letove (DLR) i Francuska svemirska agencija (CNES).

No najspektakularniji eksperiment misije je Small Carry-on Impactor (SCI), neslužbeno nazvana svemirska bazuka. Sastoji od oblikovanog eksplozivnog naboja s dva kilograma bakra. Kad se SCI ispuca na površini, bakar se rastali, odnosno eksplozijom stvori krater na asteroidu, otkrivajući pokopan materijal koji je zaštićen od sunca i štetnog zračenja milijardama godina.

Haybusa2 bi se trebao vratiti na Zemlju u 2020. godini. (zg-magazin / izvor: gizmag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni