Mišić: Stadion Maksimir je simbol lošeg Bandićevog upravljanja Zagrebom

Mišić: Stadion Maksimir je simbol lošeg Bandićevog upravljanja Zagrebom

Budući da je istočna tribina stadiona trajno neupotrebljiva, ali i lošeg stanja ostalih, gradski je zastupnik izrazio bojazan da će zbog lošeg stanja i drugih tribina stadion otići u povijest

Zagrebački SDP u subotu je na konferenciji za novinare ispred stadiona u Maksimiru ukazao na neizvjesnu budućnost tog važnog gradskog objekta.

SDP-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Matej Mišić podsjetio je da je za izgradnju maksimirskog stadiona potrošeno više od 800 milijuna kuna, odnosno dvostruko više nego što je koštala izgradnja najmodernijih stadiona u posljednjih pet godina.

Ustvrdio je da je stadion simbol lošeg upravljanja gradonačelnika Milana Bandića Zagrebom, jer je objekt godinama u lošem stanju, koje je 22. ožujka pogoršano razornim potresom.

Kako je rekao, i Gradski ured za sport je potvrdio zagrebačkom SDP-u da je istočna tribina stadiona trajno neupotrebljiva.

„Zbog koronavirusa sve se utakmice trenutno igraju bez gledatelja, ali jednog dana kada zaraza prođe pitanje je kakva je budućnost stadiona Maksimir“, izjavio je Mišić, koji je izrazio bojazan da će zbog lošeg stanja i drugih tribina stadion otići u povijest.

Spomenuo je da je 2017. godine gradonačelnik Bandić najavio dovršetak stadiona Maksimir, izgradnju krova nad sjevernom i zapadnom tribinom, ali to nakon tri godine nije realiziralo. Kazao je da je zagrebački gradonačelnik nakon Svjetskog nogometnog prvenstva najavio da će do kraja 2020. biti izgrađen nacionalni stadion.

„Četiri mjeseca su do kraja godine, a nema ni projekta ni početka izgradnje nacionalnog stadiona. To vrlo jasno pokazuje da gradonačelnik Bandić daje šuplja i prazna obećanja, koja u konačnici ne ostvaruje”, rekao je Mišić. Dodao je kako je poznato da Grad Zagreb neće i ne može sam financirati gradnju novog stadiona te je pozvao gradonačelnika Bandića da s predstavnicima nogometnog kluba Dinamo i Hrvatskog nogometnog saveza pronađe adekvatan model financiranja.

„Smatramo da bi najbolji model bio zajedničko javno-privatno financiranje. Zemljište je u vlasništvu Grada Zagreba. Klub Dinamo u posljednjih deset godina ima 150 milijuna eura od prodaje igrača. Čak su se ponudili da će graditi novi stadion ako se dogovore s Gradom oko zemljišta. Treba pronaći model u kojem bi moguće vlasništvo budućeg stadiona bilo u omjeru cijene zemljišta i cijene izgradnje. Postoji mogućnost da se uključi i HNS“,rekao je Mišić. Poručio je da gdje ima volje, pronaći će se i način, ali do sada Grada nije pokazao volju i zato je takva situacija što se tiče stadiona u Maksimiru.

Vijećnica u Vijeću Gradske četvrti Maksimir Ana Šlogar je rekla da je stadion simbol Maksimira i Zagreba, a sustavno se uništava.

„Postavljam pitanje na što je utrošeno 800 milijuna kuna, jer godinama otpadaju dijelovi stadiona, a u potresu je došla u pitanje i njegova statika. To je samo dokaz bezidejnosti i lutanja gradske vlasti”, ustvrdila je Šlogar. Izrazila je uvjerenje da će se za stadion Maksimir naći kvalitetno rješenje koje će biti na korist građana i cijelog Zagreba.

Vijećnik u Vijeću Gradske četvrti Maksimir Jozo Tomas smatra da će kao i do sad uoči lokalnih izbora biti puno obećanja vezano uz stadion Maksimr.

Ivana Vranješ