Mišić prozvao Bandića zbog neozbiljnog financijskog plana za žičaru Sljeme

Mišić prozvao Bandića zbog neozbiljnog financijskog plana za žičaru Sljeme

(S potpisivanja ugovora s tvrtkom izvođačem radova)

»Sklapate ugovor za koji imate osigurano 79 milijuna kuna, a koji košta 300 milijuna kuna. Do koje razine neozbiljnosti ste doveli Skupštinu?«, upitao je Mišić gradonačelnika

Pitanje oko troškova gradnje žičare Sljeme ponovno je otvoreno u četvrtak tijekom aktualnog sata 19. sjednice Gradske skupštine. Potegnuo ga je SDP-ov gradski zastupnik Matej Mišić koji je napravio usporedbu s cijenama gradnje žičara u nekim drugim skijaškim centrima u Europi.

Podsjetio je da će tvrtki GIP Pionir kao izabranom izvođaču biti isplaćeno 300 milijuna kuna, bez PDV-a, što preračunato u metre znači da metar žičare košta oko 10 000 eura.

Usporedbe radi, Mišić je naveo da je žičara u poznatom francuskom skijalištu Val-d’Isere sagrađena za 6500 eura po metru dužine, dok je ona na švicarskom vrhu Matterhorn napravljena za 340 milijuna kuna, odnosno za 30 milijuna kuna manje od onoga koliko će s PDV-om koštati žičara na Sljemenu.

Zbog toga je upitao zagrebačkog gradonačelnika kako će osigurati novac za gradnju žičare kada dostatan iznos nije planiran u gradskom proračunu za 2019. i 2020. godinu. Naime, u 2019. je za gradnju žičare osigurano 29, a u projekcijama za 2020. godinu još 50 milijuna kuna.

»Sklapate ugovor za koji imate osigurano 79 milijuna kuna, a koji košta 300 milijuna kuna. Do koje razine neozbiljnosti ste doveli Skupštinu?«, upitao je Mišić gradonačelnika konstatirajući kako je neozbiljno ovakav projekt planirati kroz rebalanse proračuna, koji »mogu biti i srušeni« u Skupštini. »Da, to se realno može dogoditi«, poručio je SDP-ovac i dodao kako je gradonačelnikov pristup »zaista neozbiljan«.

Gradonačelnik mu je na to odvratio u svom prepoznatljivom stilu, ponovno se prisjetivši narodnog heroja, partizana Boška Buhe čiji su zaštitni znak bile ručne granate. Konstatirao je kako na podršku Mišića i njegove stranke niti ne računa već ima drugih koji će rebalanse podržati. Podsjetio je na neuspjeli oporbeni pokušaj rušenja gradskog proračuna: »Već ste po hodnicima Skupštine dijelili fotelje među sobom, ali to vam nije prošlo«.

»Ništa ne umem da kažem osim živio Boško Buha! U 19 godina sam u Zagrebu napravio više projekata nego li ste vi vidjeli pesjih kućica. Vi mi se javite kad budete napravili barem koju pseću kučicu«, odgovorio mu je gradonačelnik i dodao kako Mišić s »baca bombe« s govornice pa ga njegovi istupi podsjećaju na Boška Buhu.

Ivan Kojundžić u ulozi Boška Buhe u istoimenom filmu Branka Bauera (1978.)

Istaknuo je da je položio ispit za bagerista te ga je pogodila vijest o smrti prijatelj Ante Todorića pa je od 5 sati ujutro na nogama. No SDP-ovcu je obećao da će dobiti sve karakteristike i troškove žičare. Poručio je i kako je RTL naveo pogrešne podatke o švicarskoj žičari koju spominje jer da će ona u Sljemenu biti duža, pa je stoga Gradska uprava već spomenutom mediju poslala demanti. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni