Mirogoj među sedam najugroženijih europskih lokaliteta kulturne baštine

Mirogoj među sedam najugroženijih europskih lokaliteta kulturne baštine

Ministrica Obuljen Koržinek najavila je da će radovi relativno brzo započeti, ali da će obnova biti dugotrajna jer se radi o iznimno kompleksnom spomeniku koji zahtijeva veliki stručni angažman

Groblje Mirogoj uvršteno je među sedam najugroženijih spomeničkih lokaliteta za 2021. godinu na popisu Udruge za europsku baštinu Europa Nostra, objavila je u četvrtak ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ispred crkve Krista Kralja na Mirogoju. Najavila je da će uz pomoć novca iz EU fondova uskoro započeti obnova oštećenih objekata natom vrijednom primjeru europske neoklasicističke arhitekture, djelu njemačkog arhitekta Hermana Bolléa. Groblje ima i velik povijesni, društveni i emotivni značaj kao prvo zagrebačko multikonfesionalno groblje i posljednje počivalište mnogih povijesnih osoba.

U ožujku i prosincu 2020. godine kada su Zagreb pogodila su dva snažna potresa Groblje Mirogoj otvoreno još 1879. godine je znatno stradao. Osim konstruktivnih oštećenja i pukotina, velike su štete primijećene na arkadama, paviljonima, crkvi Krista Kralja i mnogim nadgrobnim spomenicima i skulpturama.

Ministrica Obuljen Koržinek je izjavila da je potres nanio razorna oštećenja tako da se dijelovi objekata moraju razgraditi i demontirati te ukloniti kako bi se spriječila veća razaranja i veće štete.

»Ovaj će nam upis pomoći u mobiliziranju stručnjaka i financijskih sredstava za obnovu Mirogoja. Procjena je da će troškovi za prve radove što će se financirati iz Fonda solidarnosti EU iznositi 97 milijuna kuna. Radi se o radovima na hitnoj sanaciji, a sredstva su odobrena«, rekla je ministrica.

Dodala je da će radovi relativno brzo započeti, ali da će obnova biti dugotrajna jer se radi o iznimno kompleksnom spomeniku koji zahtijeva veliki stručni angažman. Napomenula je da cjelovita obnova objekata na Mirogoju sa sanacijom šteta nastalih u potresu podrazumijeva i očuvanje svojstva kulturnih dobara, ojačanje konstrukcije i prilagodbu na suvremene uvjete korištenja.

Na ljeto gradnja novih arkada

Obnovu su za program 7 Most Endangered za 2021. nominirale su organizacije – članice Europe Nostra i njoj pridružene organizacije, ugledni pojedinci iz cijele Europe i članovi Europskog saveza za baštinu (European Heritage Alliance).

Uime zamjenice gradonačelnika Jelene Pavičić Vukičević okupljenima se obratio pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić. Poručio je da su Uprava Gradskih groblja Zagreb, Zagrebački Holding i Gradska uprava su u suradnji s Ministarstvom kulture i medija poduzeli niz aktivnosti kako bi sanirali nastale štete. »Napravljena je temeljna zaštita mirogojskih arkada te je izrađen dio projektne dokumentacije za cjelovitu obnovu«, rekao je.

Naglasio je da se iz Fonda solidarnosti EU očekuje oko 100 milijuna kuna za izradu cjelokupne dokumentacije i za prvu fazu obnove, a očekuje se i stručna i financijska pomoć Europske investicijske banke.

Lovrić je naglasio i da Grad Zagreb osim obnove kulturne baštine na Mirogoju vodi brigu i o nadogradnji arkada pa je najavio kako će na ljeto, na južnome dijelu groblja započeti izgradnja novih arkada u dužini od oko jednog kilometra. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni