Mirka Jozić: “Projekt žičare Sljeme prebačen je na ZET zbog ušteda”

Mirka Jozić: “Projekt žičare Sljeme prebačen je na ZET zbog ušteda”

Sljeme će postati biser zagrebačkog turizma, najavila je pročelnica

„Žičara je projekt od pola milijardi kuna. Nerealno je očekivati da se pola milijarde kuna izdvoji iz gradskog proračuna i da se to jednokratno u jednoj godini isfinancira. To prebacujemo na ZET jer je u sustavu PDV-a, a Grad Zagreb to nije. Time štedimo 105 milijuna kuna”, rekla je Mirka Jozić 

Uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine u srijedu je u Gradskoj upravi gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je sa  suradnicama održao konferenciju za novinare „Akti gradonačelnika“ na kojoj se govorilo o financiranju izgradnje žičare kojom će upravljati ZET, ali i o drugim aktualnim temama.

„Žičara je projekt od pola milijardi kuna. Nerealno je očekivati da se pola milijarde kuna izdvoji iz gradskog proračuna i da se to jednokratno u jednoj godini isfinancira. Dugoročni projekti financiraju se dugoročnim izvorima. To prebacujemo na ZET jer je u sustavu PDV-a, a Grad Zagreb to nije. Time štedimo 105 milijuna kuna”, rekla je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo.

Naglasila je kako se planira uzeti kredit od Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) iz programa Infrastruktura.

„Kredit bi išao na ZET, otplaćivao bi se od prihoda žičare, koja bi trebala biti profitabilna, a ako ne bude dovoljno sredstva onda dijelom iz gradskog proračuna. Kredit bi služio da se premosti razdoblje do dobivanja sredstava iz EU fondova, jer se nadamo da ćemo s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU te drugim nadležnim ministarstvima, prvenstveno Ministarstvom prometa, pronaći rješenje da se operativni program izmijeni, da se sredstva koja nisu potrošena prebace na ovako značajan projekt, ne samo za Zagreb, nego i cijelu Hrvatsku. To će podići i Sljeme u turističkom smislu koji je biser grada Zagreba za turizam i to će biti naš sljedeći projekt“, pojasnila je Jozić.

Novinari su, među ostalim, pitali gradonačelnika Bandića o snimkama sa suđenja u aferi Agram gdje intervenira oko zapošljavanja djevojke za koju je rekao da je iz njegove obitelji.

„Nije iz moje obitelji, to se može provjeriti. Mogu i ja nešto krivo reći. Za razliku od drugih u Hrvatskoj, ja ono što mislim to i govorim. Zapošljavam isključivo sposobne, a ne podobne”, izjavio je gradonačelnik Bandić. Naglasio je da se vodi poštivanjem procedure i sposobnosti te je dodao da ne smije komentirati postupke koji se vode.

„O akterima, vremenu i okruženju prije četiri godine nadam se da ću uskoro moći nešto reći. Pravda je spora, ali dostižna. Stojim kod svake riječi koju sam izrekao, jedino isprika zbog sočnog jezika. To je moj stil, zato imam šest mandata. Poštujući zakon mogu unaprijediti nekoga koji je zaslužio po principu sposobnosti, a ne podobnosti”, kazao je Bandić.

Na upit novinara koliko je je gradskih ureda izmišljeno da bi se zapošljavali nečiji ljudi gradonačelnik je odgovorio da ni jedan ured nije izmišljen i da se uredi prilagođavaju realnim potrebama.

„Ja nisam ništa izmišljao. Nisam iluzionist. Vaše sugestivno pitanje neće me fascinirati. Pozivam vas da pustite sve što sam govorio. Uzmite sve iz USKOK-a pa se pozabavite time. Uskoro ću moći nešto više reći. To što mislite da bi gradonačelnik trebao biti žimigavac, to je vaš problem. Ja nisam ničiji žmigavac“, poručio je Bandić. Ponovio je da nije činio ništa nezakonito, a jedino je pogriješio što je rekao da mu je djevojka rod.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni