Mirisna poštanska marka povodom 125. godina Botaničkog vrta

Mirisna poštanska marka povodom 125. godina Botaničkog vrta

Danas Botanički vrt ima bogatu zbirku biljaka s više od 5 000 različitih svojta. Vrt se ponosi s 300-tinjak zakonom zaštićenih vrsta hrvatske flore, među kojima su najpoznatije hrvatske endemične biljke velebitska degenija i dubrovačka zečina. O Botaničkom vrtu danas brine 26 zaposlenika, koji održavaju vrt, biljke, vode brojne radionice, izložbe i brinu za posjetitelje vrta.

Ove će se godine u lipnju obilježiti 125. obljetnica rada Botaničkog vrta u Zagrebu, koji je najstariji sveučilišni botanički vrt u Hrvatskoj. Kada je 1889. godine profesor botanike Antun Heinz uspio realizirati ideju i ustanoviti Botanički vrt, on je bio u sastavu Mudroslovnog fakulteta, a danas pripada Priorodoslovnom fakultetu. Botanički vrt je nekada bio na periferiji grada, koji je tada imao svega 38 000 stanovnika, no danas je on sastavni dio niza starih zagrebačkih trgova i perivoja poznatijih kao Lenucijeva ili Zelena potkova. Od 1971. godine zaštićeni je spomenik parkovne arhitekture i upisan je u Registar kulturnih dobara Ministarstva kulture.

botanicki_01Danas Botanički vrt ima bogatu zbirku biljaka s više od 5 000 različitih svojta. Vrt se ponosi s 300-tinjak zakonom zaštićenih vrsta hrvatske flore, među kojima su najpoznatije hrvatske endemične biljke velebitska degenija i dubrovačka zečina. O Botaničkom vrtu danas brine 26 zaposlenika, koji održavaju vrt, biljke, vode brojne radionice, izložbe i brinu za posjetitelje vrta.

Treća turistička znamenitost u Zagrebu

Voditeljica Botaničkog vrta Biserka Juretić radi u vrtu od 1979. godine i kaže kako se puno toga promijenilo, no najviše ju veseli sve veći interes građanstva za ovim Vrtom. „Obnovom izložbenog paviljona 2007. godine Vrt je dobio izložbeno-edukacijski prostor u kojemu se organiziraju izložbe i različite radionice. Tako smo 2011. godine organizirali izložbu Čudesna šuma, povodom svjetske godine šuma. Ponosni smo što je tijekom pet mjeseci, izložbu posjetilo više od 11 000 posjetitelja, među kojima je 4 000 stranaca“, istaknula je Juretić.

Važno je naglasiti kako je ulaz u vrt besplatan za građane, a u ovoj prekrasnoj znamenitosti uživa sve više turista. Botanički vrt je danas po posjećenosti treća turistička znamenitost u Zagrebu.

Prva hrvatska mirisna poštanska marka

Danas započinje svečano otvaranje vrta za posjetitelje, a nova će sezona biti popraćena prezentacijom poštanske marke, koja je tiskana povodom 125. obljetnice rada Botaničkog vrta. „Markicu je izdala Hrvatska pošta i biti će to prva mirisna markica u Hrvatskoj. Građani će ju moći nabaviti u poslovnicama Pošte. Danas smo pripremili i svečanu dodjelu nagrada u 12 sati za djecu pobjednike kviza organiziranog 2013. godine u sklopu izložbe  U Hrvatskoj se fura NATURA 2000-hrvatska kockica u europskoj slagalici“, najavila je Juretić.

postanska_marka_mirisna_botanicki_vrrt

Središnja svečanost obilježavanja 125. obljetnice Botaničkoga vrta biti će 8. lipnja 2014. godine  kada će biti predstavljena nova markica, a bit će i dodijeljene zahvalnice za doprinos radu i promicanju Botaničkog vrta. Voditeljica Juretić se nada kako će se do tada realizirati projekti obnove izložbenih staklenika te izgradnja pješačkog nathodnika na istočnoj strani Vrta, kojim bi se otvorio novi ulaz u Botanički vrt. „Najvažnija nam je obnova izložbenih staklenika. Naime, staklenici su izgrađeni 1892. godine i od tada nije napravljena temeljitija obnova“, pojasnila je Juretić.

V. Vukoje

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni