MIR

MIR

(Foto: Pixabay)

Vrijeme je došašća blagdana Božića koje između ostaloga karakterizira gotovo svugdje prisutan adventski vijenac. Prepoznatljiv je po četiri svijeće, a svakoj se pripisuje određeno značenje. Prva označava Nadu, druga Ljubav, treća Mir i četvrta Radost

Saša Zavrtnik

Mir.

Što je to? I gdje ga se može naći?

Neki su kazali da je mir moguće naći samo s druge strane rata. Je li to istina? Čitava povijest ljudskog roda u svim etapama obilježena je upravo ratovima. Čak se i Prvi svjetski rat smatralo Velikim ratom, ratom koji će okončati sve svjetske sukobe. Biblijski gledano prvi okršaj imali su potomci prvih ljudi, Kajin i Abel, pa je li Kajin nakon njega našao mir? Jesmo li danas nakon čitave ljudske povijesti kao i nakon Velikog rata pronašli mir? Nismo. Imali smo za dvadesetak godina Drugi svjetski rat, pa za četrdeset i pet godina od njega i domovinski rat. A mir? Gdje se zagubio?

Jesmo li mi ponaosob u miru? Imamo li mir sami sa sobom? Ili s bližnjima? S Bogom možda? Ili pak sa situacijom u društvu i svijetu?

Advent 2021. je započeo, zapravo je već na polovici. Vrijeme je došašća blagdana Božića koje između ostaloga karakterizira gotovo svugdje prisutan adventski vijenac. Prepoznatljiv je po četiri svijeće, a svakoj se pripisuje određeno značenje. Prva označava Nadu, druga Ljubav, treća Mir i četvrta Radost. Slobodno mogu konstatirati da bi meni osobno ovoga adventa sve četiri svijeće trebale nositi značenje Mir, no pitanje je bi li i to bilo dovoljno.

Autom na križ

Ne tako davno imao sam prilike zajedno s obitelji naći se u vrlo nezavidnoj situaciji. Pri usponu na brdo poznato pod nazivom Sveti Duh, pošto se na njegovom vrhu nalazi istoimena kapelica, nisam mogao parkirati blizu vrha zbog neodgovorno parkiranoga drugog vozila pa sam morao krenuti unatrag. Pri tome sam učas, i uslijed trenutka moje nepažnje, završio na nizbrdici onkraj ceste koja je povukla auto i koji je pritom završio oslonjen o drveni križ.

Naime, od podnožja brijega pa do kapelice na vrhu nalaze se drveni križevi s biblijskim citatima o plodovima Duha Svetoga. Ja sam autom nagnuo križ s natpisom MIR. I upravo je on zadržao auto da nije dalje kliznuo. Od prolaznika u tim trenucima nemira bilo je onih koji su se čudili ovom nezgodnom događaju.

Bilo je onih koji su ga i neumjesno komentirali, ali dobrome Bogu hvala bilo je i onih koji su stali i pritekli u pomoć. Tako je jedan dobronamjernik sa svojom obitelji odmah sagledao situaciju i pozvao supruginog oca koji živi u blizini da nas traktorom povuče i izvuče iz ove nezgode. Na tome i njemu neizmjerno hvala.

Posljedično je na stražnjoj haubi od auta ostalo udubljenje kao podsjetnik da sam srušio križ Mira. Ovo možda možemo pretočiti u osobne duhovne sfere. Moguće je da smo vlastitim životima narušili u njima prisutan i potrebit mir. No božanska intervencija Duhom Svetim zadržala nas je baš križem Mira upozoravajući i upućujući upravo na taj toliko neophodan Mir. Mir može održati i podržati naše odnose i nas same.

Bog ne ostavlja u nevolji

Ovo doživljavam kao jako svjedočanstvo kako Bog ne ostavlja u nevolji, onoj fizičkoj, a ni u onoj duhovnoj, nego usmjerava, vodi i čuva. “S Bogom ti se sprijatelji i pomiri, i vraćena će ti opet biti sreća.” – Knjiga o Jobu 22:21. Mir nas može sačuvati od različitih tragedija, i da bi ih se izbjeglo potrebno je držati se mira, a on svoj izvor ima u Bogu.

Kada palimo svijeću Mira dobro je prisjetiti se ovih biblijskih redaka: “Molite za mir Jeruzalemov! Blago onima koji tebe ljube! Neka bude mir u zidinama tvojim i pokoj u tvojim palačama! Radi braće i prijatelja svojih klicat ću: »Mir tebi!« Radi doma Jahve, Boga našega, za sreću tvoju ja ću moliti.” – Psalam 122:7-9.

Isus Krist je u svom izvanvremenskom Govoru na gori kazao: „Blago mirotvorcima: jer će se zvati sinovi Božji!“ – Evanđelje po Mateju 5:9.

Stoga: „Ne brinite se tjeskobno ni za što, već u svemu iznesite svoje potrebe Bogu prošnjom i molitvom sve u zahvalnosti! I mir će Božji, koji nadilazi svaki razum, čuvati srca vaša i misli vaše u Kristu Isusu.“ – Poslanica Filipljanima 4:6-7

Saša Zavrtnik, dr.med.vet., mag. theol.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni