Ministrica Divjak: U ovim teškim okolnostima virtualna škola uspješno funkcionira

Ministrica Divjak: U ovim teškim okolnostima virtualna škola uspješno funkcionira

Prošli je tjedan bilo problema s Microsoftovim servisima. Dobra je vijest da se preko vikenda višestruko povećao kapacitet, a sve teškoće rješavamo u hodu“, izjavila je ministrica Divjak

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u ponedjeljak je posjetila zagrebačku Osnovnu školu Jabukovac, gdje će se uz ostale hrvatske škole dva tjedna nastava odvijati nastava na daljinu zbog epidemije novim korona virusom (COVID-19).

Nakon sastanka s učiteljima ministrica Divjak je izrazila zadovoljstvo što u izvanredno teškim okolnostima virtualna škola funkcionira.

„Škola na HRT-u 3 i na Sportskoj televiziji ide prema planu. Uspješno smo startali, danas kreće u punoj funkcionalnosti online nastava u Istarskoj županiji, a ostale škole u Hrvatskoj kreću s time u srijedu“, rekla je ministrica Divjak. Spomenula je da su pojedinci devijantnog ponašanja nažalost izveli kibernetički napad na SRCE i CARNET kako bi omeli online nastavu, ali je to prijavljeno policiji te će se riješiti.

„Prošli je tjedan bilo problema s Microsoftovim servisima. Dobra je vijest da se preko vikenda višestruko povećao kapacitet, a sve teškoće rješavamo u hodu“, izjavila je ministrica Divjak ističući kako je cilj da djeca imaju kvalitetno obrazovanje.

Što se tiče digitalnih materijala, ministrica je rekla da je napravljeno dovoljno materijala za prvi tjedan nastave na daljinu. Pozvala je učitelje da svoje video materijale i uratke šalju Ministarstvu znanosti i obrazovanja na kurikulum@miz.hr.

„Treba nam tristotinjak i više digitalnih uradaka. Ubrzano spremamo materijale i za drugi tjedan. Moramo biti spremni kao da ova situacija neće trajati dva tjedna, nego i duže te radimo na pripremi materijala“, istaknula je.

Spomenula je da će svi programi za učenike koji se emitiraju na televiziji biti dostupni i na Youtube-u.

„Što se tiče pokrivenosti signala imamo backup opciju. To od početka jasno govorimo. Dakle, imamo online nastavu na televiziji i još na Youtube-u i za susjedne države. Moramo u ovoj situaciji pokazati solidarnost, jer kad su u pitanju djeca ne postoje granice”, poručila je Divjak.

Na upit novinara imaju li svi učenici tablet računala ministrica je odgovorila da je krajem prošle godine i početkom ove godine kupljeno 90 tisuća tableta koji su do sredine siječnja isporučeni školama.

„U Hrvatskoj je to dosta dobro napravljeno. Najviše je problema s dijeljenjem opreme bilo u Zagrebu. Očekujem odgovornost i disciplinu. Ako postoji uputa što treba napraviti u zadanom roku to onda treba i napraviti“, kaže ministrica.

Osvrnula se na prilagodbu nastave na daljinu za učenike s posebnim potrebama. Naglasila je da već sredinom mjeseca kreće škola na HRT-u 3 s prijevodom na znakovni jezik, a omogućit će se i titlovanje na prezentacijama.

„Donijeli smo odluku za pomoćnike u nastavi, što se može naći na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja. Imamo i preporuke koje se odnose na stručne suradnike, a koji će sudjelovati u virtualnim zbornicama i virtualnim učionicama kako bi bili potpora“, dodala je.

Ravnateljica OŠ Jabukovac Romana Šimunić Cvrtila je rekla novinarima da je ova škola spremna da od srijede učenicima pružiti kvalitetnu nastavu na daljinu.

„Virtualnu zbornicu imamo već od početka godine i sve dobro funkcionira“, rekla je ravnateljica Šimunić Cvrtila.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni