Ministarstvo zatrpano prijavama o lažnim braniteljima

„Prijave ćemo proslijediti policiji i DORH-u. To je njihov, a ne naš posao. Građani će reći svoje, kad već nisu institucije rekle“, rekao je ministar Matić

Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić izjavio je da će mailove građana koji su nakon jučerašnje objave Registra branitelja prijavili tzv. lažne branitelje proslijediti policiji i DORH-u. Ministarstvo je jučer zaprimilo desetke tisuća mailova, a dio njih se odnosio na tzv. lažne branitelje.

„Prijave ćemo proslijediti policiji i DORH-u. To je njihov, a ne naš posao. Građani će reći svoje, kad već nisu institucije rekle“, rekao je ministar Matić novinarima prije početka današnje sjednice Vlade. „Nikad nisam postavljao pitanje o kojem se broju tzv. lažnih branitelja radi, a njima bih poručio da se obrate Potrošačkom kodu, jer je očito da su kupili falš proizvod“, rekao je Matić.

Na e-mail Ministarstva branitelja u prvih nekoliko sati nakon objave registra pristiglo je više od 10.000 prijava građana. Javljali su se najčešće zbog tri razloga. Velik broj branitelja javio se jer žele ispravak podataka koji su navedeni u Registru branitelja, stoga što je ondje navedeno premalo ili previše dana koje su proveli u ratu. Također, javlja se i puno građana koji prijavljuju tzv. lažne branitelje. Treća vrsta mailova su reakcije na čin objave registra, koju su ljudi prihvatili izrazito pozitivno, kazao je šef kabineta ministra branitelja Bojan Glavašević za Večernji list.

Da broj branitelja u Registru nije točan kazao je i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. „ Mislim da je vrlo važno da Hrvatska konačno raščisti s tim brojkama. Hrvatsku sigurno nije branilo više od 500.000 branitelja i sam Registar živo je tkivo koje treba dati odgovore na ono što zadnjih 20 godina muči javnost i branitelje“, rekao je. Dodao je da treba razlikovati one koji zaista jesu bili na bojištu i one koji su se uvukli na taj popis. (hrt.hr /vecernji.hr /zg-mag)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni