“Ministarstvo prometa  nije poštovalo zakonsku proceduru i nije objavilo traženo izvješće”

“Ministarstvo prometa nije poštovalo zakonsku proceduru i nije objavilo traženo izvješće”

Povjerenica za informiranje, Anamarija Musa, potvrdila je u subotu u Zagrebu činjenicu na koju su upozoravali hrvatski taksisti – Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture nije poštovalo zakonsku proceduru i nije objavilo traženo izvješće o savjetovanju s javnošću. Pritom se navodi da je rok za dostavu istog bio 30. siječnja 2018. godine.

U svojoj predstavci povjerenica za informiranje navodi kako je „po izvršenom uvidu u stranicu e-savjetovanja, utvrđeno je da je predmetno savjetovanje trajalo od 1.12.2017. do 31.12.2017. godine, te je objavljeno da je očekivana objava izvješća 30. siječnja 2018. godine, međutim izvješće nije objavljeno.

Zakon u članku 11. stavku 4. propisuje da je po isteku roka za dostavu mišljenja i prijedloga tijelo javne vlasti dužno izraditi i objaviti na središnjem državnom internetskom portalu za savjetovanje s javnošću odnosno internetskoj stranici izvješće o savjetovanju s javnošću, koje sadrži zaprimljene prijedloge i primjedbe te očitovanja s razlozima za neprihvaćanje pojedinih prijedloga i primjedbi.“

Imajući u obzir da je u najnovijoj verziji Zakona o cestovnom prijevozu jasno navedeno i obrazloženo da bi se Zakon trebao uputiti u hitnu proceduru, ovo predstavlja očito pogodovanje Uberu, smatra predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Božo Miletić.

„Zanima me kako ovo mišljenje povjerenice za informiranje komentiraju ministar Oleg Butković i njegovi suradnici, koji čvrsto stoje iza stava da je sve odrađeno prema propisima? Zašto nisu uvažili i dali povratno mišljenje na više od 5000 komentara zainteresirane javnosti? Ministre, zašto ne zaštitite 2500 hrvatskih obrtnika koji godinama zakonito rade i plaćaju doprinose ovoj državi?“, poručio je Miletić.

Zaključno, povjerenica za informiranje navodi da se izvješće mora dostaviti u narednih 15 dana:

„Temeljem navedenog, potrebno je poduzeti sljedeće: dostaviti izvješće o navodima iz predstavke te o razlozima neobjavljivanja izvješća u predviđenom roku te  objaviti traženo izvješće; dok  o poduzetom, potrebno je dostaviti izvješće s dokazima o postupanju u roku od 15 dana od dana zaprimanja ovog akta.“ (Zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni