Ministarstvo po drugi put odbilo izmjene zagrebačkog GUP-a!

Ministarstvo po drugi put odbilo izmjene zagrebačkog GUP-a!

Izmjene zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP) ponovno nisu dobile suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, koje smatra da dokumentaciju i elaborat GUP-a treba dopuniti i doraditi, doznaje se u petak u Ministarstvu, prenosi HRT.

»Nakon uvida u dostavljenu dokumentaciju i elaborat GUP-a, vidljivo je da ga treba dopuniti. Iako je nakon provedene ponovne javne rasprave o GUP-u zaprimljen dorađen elaborat, treba ga doraditi«, stoji u odluci Ministarstva.

Podsjetimo, izglasavanje izmjena GUP-a koje bi omogućile, među ostalim, gradnju “Zagrebačkog Manhattana” Ministarstvo je već zaustavilo početkom srpnja jer izmjene nisu bile usklađene s Prostornim planom. Ministartvo je tada zaključilo da je »nakon izvršenog uvida u dostavljenu dokumentaciju i elaborat GUP-a, vidljivo je da ga treba dopuniti i izmijeniti«.

Oko izmjena GUP-a Grada Zagreba posljednjih se mjeseci ne prestaje dizati prašina. Dogodilo se gotovo nemoguće – protiv izmjena zagrebačkog GUP-a ujedinili su se gotovo svi – udruge građana, struka, oporba. Tvrde, njima bi se omogućila devastacija vrijednog prostora Hipodroma i Velesajma, prenosi HRT.

Najsporniji je upravo projekt “Zagrebački Manhattan” zbog kojeg se prostor Hipodroma i Zagrebačkog velesajma prenamjenjuje u prostor mješovite namjene.

Zelena akcija, Pravo na grad i udruga građana Siget zatražili su 6. studenoga od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja da uskrati suglasnost na izmjene GUP-a ustvrdivši da je javna rasprava o novom GUP-u »bila samo farsa« jer je od čak 31.000 pristiglih primjedbi prihvaćeno samo njih 17. Riječ je o primjedbama koje su uputila gradska tijela ili službe, dok nije prihvaćena niti jedna primjedba građana, udruga, inicijativa i strukovnih organizacija. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni