Ministarstvo obrazovanja regulirat će studentski rad

Ministarstvo obrazovanja regulirat će studentski rad

Trenutno se na rad preko student servisa ne primjenjuju odredbe Zakona o radu

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa radi na pravilniku kojim bi se točno propisalo što studenti i pod kojim uvjetima mogu raditi, a taj dokument trebao bi biti jedna od mjera borbe protiv rada na crno te iskorištavanja studentskog rada.

Navedenim pravilnikom o studentskom radu trebalo bi se spriječiti situacije da student zapravo u praksi radi posao koji ima obilježje stalnog radnog odnosa, doznaje Novi list.

Trenutno se na studentski rad kao i rad maturanata, koji također uz školovanje mogu raditi preko student servisa, ne primjenjuju odredbe Zakona o radu, što se u praksi često iskorištava. Tako oni mogu raditi dulje od zakonske satnice te nema nikakvih ograničenja uz njihov dnevni, tjedni, noćni rad.

Ne tako davno takvi su se poslovi koristili za izvlačenje sredstava iz poduzeća, odnosno izbjegavanje oporezivanja. Studenti su bili samo radnici na papiru, ali bi im poslodavac isplatio novčanu naknadu za rad. Istom poslodavcu student bi novac vratio umanjen za postotak koji bi na ime obavljene usluge ostao studentu.

Zbog toga je uveden maksimalni limit neoporezive godišnje studentske zarade. Neoporeziva zarada iznosi do 50 tisuća kuna, a svaki primitak iznad toga smatra se drugim dohotkom i na njega je student dužan platiti porez po stopi od 25 posto. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni