Milovac: “Gradonačelnik po svojoj odluci mijenja izgled Trga žrtava fašizma”

Milovac: “Gradonačelnik po svojoj odluci mijenja izgled Trga žrtava fašizma”

Gradski zastupnici Marko Torjanac i Tihomir Milovac iz Kluba zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a, održali su konferenciju za medije uoči ponedjeljak i nastavka 10. sjednice Gradske skupštine, na kojoj su kritizirali nezakoniti prijedlog vladajuće koalicije o razrješenju postojećih i imenovanju novih članova Kazališnog vijeća ZKM-a,  te devastaciju zaštićenih urbanih cjelina i zelenih zona te parkovnih cjelina, provođenoj bez javnih natječaja, na Trgu žrtava fašizma i Trgu kralja Tomislava.

Podsjetimo, Gradska skupština je prije tri mjeseca većinom glasova imenovala svoja tri predstavnika od ukupno pet članova Kazališnog vijeća ZKM-a. Kazališno vijeće zatim je na prošloj sjednici Skupštini većinom glasova (četiri naprema jedan), među njima i glasovima dva predstavnika kazališnih umjetnika i zaposlenika, za ravnatelja ZKM-a predložilo Danijela Ljuboju, što je vladajuća većina odbila. Vladajuća većina sada suprotno Zakonu i Statutu želi smijeniti predstavnike Skupštine u Vijeću i postaviti nove.

Marko Torjanac naglasio je da ne postoji nikakva pravna osnova za razrješenje dva člana Kazališnog vijeća, Gorana Pristaša i Borisa Babića, te za uvrštavanje takvog prijedloga na dnevni red sjednice. Treća članica vijeća koju je imenovala Gradska skupština, gđa Kostandinka Velkovska, sama je zatražila razrješenje, pa je jedino njen slučaj posve jasan i u skladu sa Statutom ZKM-a. „Ovaj prijedlog zaključka krši Ustav RH, Zakon o kazalištima i Statut ZKM-a“, upozorio je Torjanac.

Kako je istaknuo Torjanac, u Statutu ZKM-a jasno su navedeni  nužni uvjeti koji moraju biti ispunjeni da bi član vijeća mogao biti razriješen dužnosti prije isteka vremena na koje je imenovan: ako sam zatraži razrješenje, ako ne ispunjava dužnost člana, odnosno predsjednika vijeća, ako svojim ponašanjem povrijedi ugled i dužnost koju obnaša, ako izgubi pravo na obavljanje dužnosti, te u slučaju iz članka 35. stavka 3. Zakona o kazalištima, koji govori o tome da članovi vijeća mogu biti razriješeni i ako Skupština ne prihvati programsko odnosno financijsko izvješće.

Kako je naglasio Torjanac, očito je da nije ispunjen nijedan od nužnih uvjeta za razrješenje Gorana Pristaša i Borisa Babića, te je ono stoga u očitoj suprotnosti sa Zakonom o kazalištima i Statutom ZKM-a.

Torjanac je napomenuo i da je pri pokušaju razrješenja preskočena i jedna proceduralna stepenica – prije prijedloga zaključka za razrješenje, Gradska skupština trebala je pokrenuti postupak za utvrđivanje prijedloga za razrješenje, koji je trebao sadržavati razloge smjene. „Ta stepenica namjerno je preskočena upravo zato da se razlozi za smjenu ne bi naveli, jer oni ni ne postoje“, izjavio je Torjanac.

Naglasio je kako je izigravanje zakona i pravila moguće i zato što u Odboru za izbor i imenovanja ne sjedi niti jedan predstavnik oporbe. Upravo zbog njegove nezakonitosti, prijedlog se na klupama zastupnika pojavio na sam dan sjednice u 9 sati ujutro, kako se opozicija ne bi snašla. „Nadam se da će ovaj zaključak biti povučen s dnevnog reda, a da će zastupnici iz vladajuće koalicije, ako ipak dođe do glasanja, glasati protiv razrješenja članova Vijeća koje je ista ta većina izabrala prije tri mjeseca“, istaknuo je Torjanac i zaključio da je potpuno jasno da se ovo kršenje zakona i proceduralne smicalice provode isključivo radi političke instrumentalizacije Vijeća, odnosno kako bi se Kazališno vijeće ZKM-a stavilo pod političku kontrolu budući da njegove odluke ne odgovaraju većini u Skupštini.

Tihomir Milovac govorio je o najnovijem primjeru devastacije zaštićenih urbanih cjelina i zelenih zona – „ratu magnolijama“ koji je gradonačelnik objavio na Trgu žrtava fašizma. Istaknuo je da je arhitektonsko rješenje ispod standarda struke, te da se rekonstrukcija Trga provodi agresivno, bez javnog natječaja i konzultacija s javnosti i građanima. „Gradonačelnik po svojoj odluci mijenja izgled Trga žrtava fašizma koji ima svoju urbanu priču te nastavlja sa sustavnom devastacijom tradicije zagrebačkog urbanizma“, napomenuo je Milovac i podsjetio na slučajeve Britanca i parka na Savici.

Milovac je naveo i primjer Trga kralja Tomislava koji se sustavno devastira i svako proljeće se mora rekonstruirati pa na se na njemu već nekoliko godina konstantno izvode radovi. „Na tom trgu je restaurirana i fontana koja izgleda kriminalno i potpuno izvan konzervatorskih standarda, pa izgleda kao tajkunski jacuzzi, a ne kao ozbiljna povijesna komponenta jednog lijepog zagrebačkog trga“, zaključio je Milovac. (Zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni