Milijun kuna za arhivu fotografija tjednika Nacional

Milijun kuna za arhivu fotografija tjednika Nacional

Samo fotodokumentacija Nacionala u digitalnom obliku na serverima košta 750.000,bez PDV-a

Po Zakonu o arhivskom gradivu i arhivima, arhivski materijal bi se morao najprije ponuditi državi na otkup

Na portalu Aukcijskicentar.hr, objavljen je oglas za prodaju arhive s oko osam milijuna fotografija napravljenih za ugasli tjednik Nacional, uvezana arhiva te arhiva negativa. Samo fotodokumentacija Nacionala u digitalnom obliku na serverima košta 750.000,bez PDV-a. Dio fotografija, njih oko 1,5 milijuna s potpisima autora nije kategorizirano.

Na licitaciju je ponuđena i fotodokumentacija Nacionala u materijalnom obliku (negativi) s oko 150.000 fotografija pospremljenih u 40-ak kartonskih kutija. Početna cijena naznačena za negative je 150.000 kuna, također bez PDV-a.

Nude se i uvezani primjerci Nacionala, magazina Extra, Globusa i Glorie, kao izdanja NCL Media Grupe po cijeni od 100 kuna po jednome uvezu.

Kako doznajemo oglase je postavio stečajni upravitelj NCL Grupe Nebojša Antolić koji je za List „Novinar“ Hrvatskog novinarskog društva izjavio da pokušava unovčiti imovinu koju može te je prodaju oglasio putem internetskog oglasnika jer nema novca to učiniti to putem dnevnih novina.

No, po Zakonu o arhivskom gradivu i arhivima, arhivski materijal bi se morao najprije ponuditi državi na otkup. Stečajni upravitelj pak priznaje kako nije znao da to treba učini, pa to nije ni napravio. Uz to, autori fotografija tvrde da su zapravo oni vlasnici te građe, a ne stečajni upravitelj te ocjenjuju da je i zbog toga ovaj pokušaj prodaje protuzakonit.  (B. J.)