Milijun i pol kuna za usavršavanje mladih znanstvenika na Institutu Ruđer Bošković

Milijun i pol kuna za usavršavanje mladih znanstvenika na Institutu Ruđer Bošković

Osim što će ovim projektom omogućiti da radom na međunarodno relevantnim istraživanjima steknu kompetitivna znanja u bioznanostima, posebna će se pažnja posvetiti i jačanju njihovih poduzetničkih i organizacijskih kompetencija

Zahvaljujući europskom projektu vrijednom preko 1,5 milijuna kuna Institut Ruđer Bošković (IRB) zaposlio je četvero mladih istraživača koji će ukupno 15 mjeseci raditi na inovativnim i međunarodno relevantnim istraživanjima u staničnoj biologiji pod vodstvom vrhunskih mentora dr. sc. Ive Tolić i dr. sc. Igora Webera.

„Projekt ‘Interdisciplinarna istraživanja u staničnoj biologiji – INTERBIO’ omogućit će grupi od četiri mlada istraživača i poslijedoktoranda, koji su do sad imali različita profesionalna iskustava, da steknu kompetitivna znanja u radu na kompleksnim interdisciplinarnim istraživanjima koja objedinjuju znanja iz stanične i molekularne biologije, molekularne genetike, teorijske fizike i biofizike“, objašnjava dr. Tolić

Poseban naglasak bit će stavljen na usvajanje znanja u primjeni suvremenih tehnologija, poput laserske mikrokirurgije, optičkog inženjeringa, bioinformatičkih programa ili konfokalne mikroskopije, koje će mladi istraživači koristiti u istraživanju uloge pojedinih proteina i procesa u funkciji i dinamici citoskeleta. Naime, citoskelet odnosno stanični kostur sastoji se iz mreže proteinskih vlakana, a odgovoran je za kretanje i diobu stanica. Bez njega, stanice ne bi mogli rasti, razmnožavati se ili komunicirati.

Nosioci citoskeleta su takozvani mali štapići koje nazivamo mikrotubuli, a njihova najvažnija funkcija je u izgradnji niti diobenog vretena tijekom diobe stanice čime omogućuju distribuciju genetskog materijala. Druga komponenta citoskeleta sastoji se od mikrovlakana sastavljenih od proteina aktina koja određuju oblik, mehanička svojstva i gibljivost stanica.

Istraživanja u inozemstvu

„U projektu INTERBIO posebno ćemo proučavati ulogu proteina IqgC u regulaciji aktinske komponente citoskeleta koja određuje pokretljivost stanica, te ravnotežu sila unutar diobenog vretena, odnosno strukture ključne za pravilnu raspodjelu nasljednog materijala tijekom stanične diobe. Krajnji je cilj naših interdisciplinarnih istraživanja razviti kvantitativne opise i teorijske modele koji nam pomažu razumjeti procese samoorganiziranja u stanici, kao i razjasniti ulogu pojedinih proteina u tim procesima“, zaključuje dr. Tolić.

Uz rad u laboratoriju, mladi istraživači stipendisti imat će priliku usavršavati se putem kraćih boravaka na uglednim istraživačkim institucijama u inozemstvu poput Medicinskog fakulteta u Hannoveru i Instituta Max Planck za fiziku kompleksnih sustava u Dresdenu, te sudjelovati na znanstvenim skupovima i radionicama, čime će se stvoriti preduvjeti za njihovo lakše uključivanje u buduće projekte u sklopu Europskog istraživačkog prostora.

„Osim što ćemo im ovim projektom omogućiti da radom na međunarodno relevantnim istraživanjima steknu kompetitivna znanja u bioznanostima, posebnu ćemo pažnju posvetiti i jačanju njihovih poduzetničkih i organizacijskih kompetencija sudjelovanjem na edukacijskim tečajevima o prijenosu znanja iz istraživačkih laboratorija u industriju, komercijalizaciji inovacija, te istraživačkom menadžmentu. Vjerujemo da ćemo na ovaj način dodatno doprinijeti njihovom pozicioniranju kao iznimno poželjnih kandidata na svjetskom tržištu rada“, zaključio je dr. Weber.

Projekt INTERBIO u stopostotnom iznosu od 1.599.950,00 kuna financira Europska unija i to u sklopu Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala, a u okviru Europskog socijalnog fonda. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni