Milanović: Tečaj švicarskog franka bit će fiksiran na 6,39 kuna

Milanović: Tečaj švicarskog franka bit će fiksiran na 6,39 kuna

»U sljedećih godinu dana možemo pristupiti razgovoru o konverziji kredita u „švicarcima“ u kune«, najavio je predsjednik Vlade

Predsjednik Vlade Zoran Milanović jučer je u Banskim dvorima novinarima izjavio da je, nakon kratkog i intenzivnog promišljanja i razgovora s najbližim suradnicima i guvernerom Hrvatske narodne banke, odlučeno kako će Vlada u Hrvatski sabor uputi izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim se tečaj franka fiksira na 6,39 kuna za sljedećih godinu dana, a trošak toga ići će na teret financijskih institucija.

„Odluku smo donijeli u kratkom i intenzivnom postupku, koji je bez presedana. Nikad se ništa slično nije dogodilo“, rekao je premijer, podsjetivši da je Vlada već prije otprilike godinu dana reagirala izmjenom kamatnih stopa. „Međutim, sada se dogodilo ono što gleda cijeli svijet, ali s puno manje brige nego mi. Kod nas se radi o financijskim sudbinama desetaka tisuća obitelji, koje večeras mogu ići mirno spavati i ne moraju više gledati tečajnu listu“, kazao je premijer, dodavši da je to nešto što Vlada može napraviti i što će za građane i napraviti. „To osjećam kao svoju državničku dužnost“, rekao je premijer i najavio u sljedećih godinu dana možemo pristupiti razgovoru o konverziji kredita u „švicarcima“ u kune. „Ali za to će biti potrebna suradnja Hrvatske narodne banke, jer to nije isključiva nadležnost hrvatske Vlade“, zaključio je Milanović.

Audio zapis premijerove izjave dostupan je ovdje.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni