Milanović: Strojarstvo i brodogradnja moraju biti nacionalni prioriteti

Milanović: Strojarstvo i brodogradnja moraju biti nacionalni prioriteti

(FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan)

Svečana sjednica u povodu 102. obljetnice zagrebačkog FSB-a

U povodu 102. obljetnice Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak, 2. prosinca održana je svečana sjednica Fakultetskog vijeća.

Nakon izraza dobrodošlice, dekan prof. dr.sc. Dubravko Majetić podsjetio je kako je Fakultet utemeljen 1919., kao Visoka kraljevska tehnička škola. Istaknuo je da danas ima važnu ulogu povezivanja istraživačkih i nastavnih procesa s ciljem stvaranja novih vrijednosti i inovativnih rješenja na dobrobit gospodarstva i društva u cjelini.

Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je da je FSB velika akademska institucija, koja se osim iz proračuna financira i iz europskih fondova.

»Europski novac završava najčešće tamo i kod onih koji imaju i nije im baš potreban, ali tamo gdje je potreban, kao što je ovo mjesto i Fakultet elektrotehnike i računarstva, tamo završava u manjem iznosu. I to zato jer je sustav postavljen tako da svi budu zadovoljni, ali najzadovoljniji budu oni koji su to sve osnovali i imaju najviše, a to su velike bogate države«, poručio je Milanović.

Ustvrdio je kako EU nije smišljena zato da bi manji ili siromašniji dostigli one koji su čuvari tajni. »To je tako i to se neće promijeniti, ali to nije razlog da najbolji među nama i među vama budu odlučni i glasni s onima kojima se natječu«, poručio je.

Hrvatska tradicija

Za strojarstvo i brodogradnju rekao je da je tradicija koja u Hrvatskoj postoji desetljećima. Ustvrdio je kako su tehnička kultura, industrija i strojarstvo sedamdesetih i i osamdesetih godina u nas bili na visokoj razini. Podsjetio je na brojne zagrebačke tvornice, ali i na hrvatska brodogradilišta.

»Hrvatska brodogradilišta su u to vrijeme gradila brodove na međunarodnim natječajima za najbogatije naručitelje ne zato što smo bili najjeftiniji nego jer ste imali tehnologiju. To su velike stvari i naprosto jedna tradicija i jedno sjeme koje je neiskorjenjivo. Zato na tome treba ustrajati i boriti se za to, to je pitanje nacionalnog prioriteta«, istaknuo je predsjednik.

On je uoči svečane sjednice FSB-a obišao Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije (CRTA), referentni centar za istraživanja, razvoj i implementaciju robotskih sustava na području Republike Hrvatske. Projekt uređenja prostora, opremanje i osnivanje CRTA-e bio je vrijedan gotovo 38 milijuna kuna, od čega je iz EU Operativnog programa Konkurentnost i kohezija financirano skoro 37 milijuna kuna.

Najveća znanstvena i obrazovna institucija u svom području u jugoistočnoj Europi

Aktivnosti Centra usmjerene su prema istraživanju i razvoju naprednih robotskih primjena u proizvodnji i medicini, gdje tradicionalnu automatizaciju i ljudski rad trebaju zamijeniti fleksibilni, svestrani i adaptivni robotski sustavi. Predsjednik je Centar obišao u pratnji dekana prof. dr. Drubravka Majetića i voditelja Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije prof. dr. Bojana Jerbića.

Okupljenima se obratio i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je čestitao djelatnicima, profesorima i studentima na uspješnom radu i iznimnim uspjesima.

Istaknuo da se Zagreb, kao obrazovno, akademsko i sveučilišno središte, može pohvaliti činjenicom da je FSB najveća znanstvena i obrazovna institucija u području strojarstva, brodogradnje i zrakoplovnog inženjerstva u jugoistočnoj Europi.

»Znanje je jedan od najvažnijih načina sudjelovanja u oblikovanju boljeg svijeta za sve«, zaključio je Tomašević. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni