Milanović: Što se tiče znanosti, Hrvatska još nije tamo gdje bi trebala biti

Milanović: Što se tiče znanosti, Hrvatska još nije tamo gdje bi trebala biti

(Foto: Ured predsjednika)

Naglasio je da je Hrvatska je što se znanosti tiče korektna, ali nije gdje bi trebala biti, jer je kako je rekao previše je na individualcima i pojedinačnim ustanovama kao što su FER i Institut Ruđer Bošković

U povodu obilježavanja Dana Europe, 9. svibnja predsjednik Republike Zoran Milanović u subotu je posjetio Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, gdje se sastao s predstavnicima fakulteta koji su ga upoznali s EU projektima.

Predsjednik Milanović je također razgledao Laboratorij za sustave obnovljivih izvora energije (LARES), izložbu robota iz Laboratorija za autonomne sustave i mobilnu robotiku (LAMOR) te je putem videoveze razgovarao sa znanstvenicima iz Švedske, Njemačke i Norveške.

„Razgovarali smo i o umjetnoj inteligenciji, što većina razumije na bazičnoj razini, ali to je oko nas i dolazi. Morat ćemo donositi pravila ponašanja, štititi ljudsku privatnost, jer znanost je neumoljiva. Ona ima svoj put, kad jednom krene morat ćemo se prilagoditi”, rekao je novinarima Milanović. Naglasio je da je Hrvatska je što se znanosti tiče korektna, ali nije gdje bi trebala biti, jer je kako je rekao previše je na individualcima i pojedinačnim ustanovama kao što su FER i Institut Ruđer Bošković.

„Fakultet elektrotehnike i računarstva je jedna od vodećih institucija u Hrvatskoj, posebno u suradnji s europskim partnerima i povlačenju sredstava iz europskih fondova kad se gleda programski okvir Obzor 2020. U Hrvatskoj najviše sredstva povuku FER i Institut Ruđer Bošković. Od 100 milijuna eura unutar programa Obzor 2020 FER je povukao 8,5 milijuna eura što je otišlo na plaće istraživača i istraživačku opremu, bez koje nema istraživanja. Na tim istraživanjima gradimo našu nastavu i to se vraća studentima”, izjavio je dekan FER-a Gordan Gledec.

Naglasio je da studenti kroz vrhunsku nastavu stječu vrhunska znanja. “Osposobljeni su za tržište rada. Stoga danas nemamo nezaposlenih završenih studenata FER-a”, dodao je Gledec.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni