Milanović smijenio Linića – novi ministar financija bit će Boris Lalovac

Milanović smijenio Linića – novi ministar financija bit će Boris Lalovac

Predstečajne nagodbe su diskrecijski postupak i moraju biti besprijekorne bez ikakve sumnje. Država se ne može oštećivati i tu se ne može govoriti o očuvanju radnih mjesta“, nastavio je premijer Milanović napomenuvši da kao premijer može povesti političku istragu

„Ne vidim više mogućnost za nastavak suradnje s ministrom financija Slavkom Linićem. Kao ministar odradio je veliki posao, koji će biti vidljiv i u više mandata. Na tome mu zahvaljujem“, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Banskim dvorima premijer Zoran Milanović. Dodao je kako povjerenje mora postojati, a ono je u odnosu sa (sada već bivšim ministrom) „ozbiljno narušeno“. Novi ministar financija bit će dosadašnji zamjenik ministra Boris Lalovac.

Osvrčući se na slučaj drvne industrije Spačva, premijer je kazao kako se radi o grešci na štetu državnog proračuna, što je potvrdila i Porezna uprava. „Predstečajne nagodbe su diskrecijski postupak i moraju biti besprijekorne bez ikakve sumnje. Država se ne može oštećivati i tu se ne može govoriti o očuvanju radnih mjesta“, nastavio je premijer Milanović napomenuvši da kao premijer ne može voditi kazneni postupak, niti utjecati na ono što je objavljeno u medijima, ali da može voditi političku istragu.

„Utvrditi tko je odgovoran“

„Moj posao je da se uvjerim u to da institucije kojima sam na čelu svoj posao rade na čist i transparentan način. Greška se može dogoditi, ali onda se moraju utvrditi odgovorni za to“, rekao je. Dodao je da se ovdje radi o političkoj odgovornosti, a na ovakav način se ne može raditi. Premijer je rekao da će predložiti Borisa Lalovca, dosadašnjeg zamjenika ministra Linića, za novog ministra financija. Njega je ocijenio obrazovanim mladim stručnjakom, s relevantnim bankarskim iskustvom, koji poznaje sve procese i praktički posao može početi raditi odmah.

Prije konferencije premijer je u Banskim dvorima primio Linića koji nakon razgovora novinarima ispred Banskih dvora nije htio dati izjavu.

Prema dokumentima koje je objavio Jutarnji list, Linić je osobno potpisao odluku kojom se kupnjom oranice briše milijunski dug Darija Puljiza, bivšeg vlasnika nekada moćnoga vinkovačkoga drvnog diva – Spačve. Milanović je od Linića zatražio, i dobio odgovor na pitanje zašto je zemljište vrijedno 6 milijuna kuna država platila 33 i pol milijuna. Linić tvrdi da u tom poslu nije bilo nezakonitosti, a za neutemeljeno nisku procjenu zemljišta optužuje donedavnu ravnateljicu Porezne uprave Nadu Čavlović-Smiljanec. Odbio je komentirati i odnose u Vladi i stranci. Poručio je da ne želi prepucavanjem u medijima ugroziti izglede SDP-a na europskim izborima. (zg-magazin)