Milanović: Pronašli smo način za zapošljavanje mladih

Milanović: Pronašli smo način za zapošljavanje mladih

 „Nećemo čekati niti Garancije za mlade, nego krećemo odmah i do ljeta će biti riješeno svih 5.000 zahtjeva koji su u proceduri“, istaknuo je Zoran Milanović

Otvarajući današnju, 149. sjednicu Vlade Republike Hrvatske, njezin predsjednik Zoran Milanović osvrnuo se na mjere aktivnog zapošljavanja za mlade. „Nakon tjedan dana nepotrebne buke i krivog informiranja javnosti oko Garancija za mlade i oko programa zapošljavanja za 1600 kuna, mogu reći da smo u skladu s politikom Vlade pronašli način i likvidna europska sredstva kroz Nacionalni fond da se praktički uopće ne prekida zapošljavanje, odnosno angažiranje 5.000 novih zahtjeva za ovu vrstu zapošljavanja.

Naglasio je da je intencija Vlade da se što je moguće manje sredstava troši iz nacionalnog proračuna, a što je moguće više iz raspoloživih europskih sredstava. „Dakle, nećemo čekati niti Garancije za mlade, nego krećemo odmah i do ljeta će biti riješeno svih 5.000 zahtjeva koji su u proceduri“, istaknuo je, pozvavši da se ne nasjeda na „galamu“. „Radimo ozbiljno i po proceduri, radimo sve da uzmemo svaki mogući euro tamo gdje postoji u europskim fondovima, a da na taj način rasteretimo hrvatski državni proračun koji je prenapregnut jer živimo iznad mogućnosti kada je proračun u pitanju“, zaključio je premijer Milanović.

Luksuzni automobili idu MUP-u

Obrazlažući Odluku o ustupanju na korištenje službenih automobila, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić pojasnio je da se motorna vozila marke Audi A6, 3,0 TDI quattro S tronic, radi racionalnijeg korištenja nabavljenih vozila, iz 11 ministarstava sele u Ministarstvo unutarnjih poslova, gdje će biti korišteni za policijske poslove. Ministar je naglasio da korisnici koji su dobili ove automobile nisu iste naručivali te da će u zamjenu za njih dobiti policijske automobile srednje klase, koji su nabavljeni prošle godine. Središnje tijelo državne uprave koje ustupa vozilo Ministarstvu unutarnjih poslova plaćat će mjesečne leasing rate, sukladno sklopljenom ugovoru o operativnom leasingu. Ministarstvo unutarnjih poslova, za vozila koja ustupaju središnja tijela državne uprave, plaćat će troškove održavanja koji nisu ugovoreni ugovorom o operativnom leasingu i troškove goriva.

Donesena je i Odluka o jednokratnoj robnoj pomoći Caritasu Zagrebačke nadbiskupije, Caritasu Župe sv. Antuna Padovanskog. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je da se radi o isporuci određenih količina prehrambenih proizvoda iz raspoloživih strateških robnih zaliha za potrebe najsiromašnijih građana i osoba koje koriste organizirani način prehrane putem pučkih kuhinja, u financijskoj protuvrijednosti od 2, 73 milijuna kuna. Predloženom odlukom zadužilo bi se Ministarstvo gospodarstva – Ravnateljstvo za robne zalihe, za nabavu 20.000 litara ulja i 40.000 kg brašna, u financijskoj protuvrijednosti od 370.000 kuna, tako da bi ukupna financijska protuvrijednost robne pomoći iznosila 3,1 milijuna kuna. (zg-magazin)