Milanović primio predstavnicke Stožera za obranu Rafinerije i Udruge Franak

Milanović primio predstavnicke Stožera za obranu Rafinerije i Udruge Franak

Predstavnici Udruge Frasnak izrazili su zadovoljstvo donesenom odlukom i konkretnom mjerom koja pokazuje odlučnost Vlade da pomogne građanima

Premijer Zoran Milanović jučer je u Banskim dvorima primio predstavnike Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak i gradonačelnicu Grada Siska Kristinu Ikić Baniček. Oni su mu iznijeli svoje viđenje namjera INA-e u vezi s budućnošću Rafinerije. Smatraju da se poslovna politika INA-e vodi iz središta MOL-a i isključivo prema ciljevima MOL-a.

Milanović je istaknuo važnost Rafinerije Sisak za Republiku Hrvatsku te ustvrdio kako je MOL premalo uložio u modernizaciju rafinerijskih kapaciteta u Hrvatskoj, a gotovo ništa u modernizaciju Rafinerije Sisak.

„Nama je važno sačuvati radna mjesta i osigurati da Republika Hrvatska ima rafinerijski kapacitet“, kazao je Milanović te dodao da struka i kompanija trebaju donijeti najbolje poslovne odluke u tom smislu. Pojasnio je kako, pravno gledano, Vlada RH nije u poziciji ulaziti u poslovnu politiku poduzeća, ali da će svakako podržati zadržavanje radnih mjesta te, putem svojih predstavnika u Nadzornom odboru i Upravi, nastojati postići da MOL što više ulaže u modernizaciju rafinerijskih kapaciteta u Hrvatskoj.

Predstavnici Stožera naveli su da, uz nevelika ulaganja, Rafinerija Sisak može profitabilno poslovati, jer je i tijekom rata poslovala bez zastoja, no izrazili su zabrinutost zbog činjenice da za Sisak ne postoje pripremljeni planovi prerade, niti održavanja, što upućuje na namjeru vlasnika da zatvori Rafineriju, u kojoj je sada 1.200 zaposlenih. Prema njihovim podacima MOL je kontinuirano ulagao u modernizaciju pogona u Mađarskoj i Slovačkoj, dok su pogoni u Hrvatskoj bili zapostavljeni.

Milanović se jučer sastao i s predstavnicima Udruge Franak i njihovim ekonomskim savjetnikom Ivanom Lovrinovićem, a na sastanku je bio i ministar financija Boris Lalovac.

Premijer je istaknuo kako je Vlada svjesna problema nastalog promjenom tečaja švicarskog franka za korisnike takvih kredita. Stoga je donesena odluka kojom se tečaj franka fiksira na 6,39 kn za razdoblje od jedne godine.

Predstavnici Udruge Franak izrazili su zadovoljstvo donesenom odlukom i konkretnom mjerom koja pokazuje odlučnost Vlade da pomogne građanima. Također, istaknuli su potrebu žurnog donošenja trajnog rješenja ovog problema, jer iako je ova odluka dobra, ona je privremena. Zoran Milanović je izrazio nadu da će u roku od nekoliko mjeseci pronaći trajno i zadovoljavajuće rješenje. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni