Milanović: Potres i koronakriza ostavljaju traga na djeci

Milanović: Potres i koronakriza ostavljaju traga na djeci

Prof. dr. Buljan Flander je ukazala na porast anksioznosti i depresije u djece, ali i porast zlostavljanja u obitelji

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas je posjetio Polikliniku za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Tom prigodom održao je sastanak sa stručnim timom na temu mentalnog zdravlja djece te se upoznao s radom Poliklinike.

Stručnjaci su predsjedniku Milanoviću predstavili i istraživanje o iskustvima roditelja tijekom COVID-19 pandemije.

Predsjednik je naglasio kako potres u Zagrebu, okolici i Baniji te u ovih godinu dana koronakriza ostavljaju tragove na svima, a pogotovo na djeci i o tome se mora razgovarati.

Spomenuo je kako je pandemija mentalnih poremećaja u svijetu ogromna. “Danas su kriteriji drugačiji nego prije 30 godina. Prag tolerancije i osjetljivosti ljudi je veći”, ustvrdio je Milanović. Naglasio je da su i stručnjaci u Poliklinici izloženi pritiscima roditelja te njihov posao nije lak.

Osvrnuo se i na financijsku pomoć države ustanovama koje brinu o mentalnom zdravlju. “Država može pomoći puno novcem i razumijevanjem, prije svega novcem, a u Zagrebu novaca ima jako puno novca. Velik je prirez, ja bih ga smanjio. Ako ne, pametnije bih ga koristio”, rekao je Milanović.

Pandemija otežala roditeljstvo

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba prof. dr. Gordana Buljan Flander je zahvalila predsjedniku na podršci mentalnom zdravlju djece i mladih. Naglasila je kako istraživanje Poliklinike na uzorku od preko 22 tisuće djece pokazuje da je u vrijeme pandemije koronavirusa i potresa u Zagrebu 9 % djece anksiozno, a 9 % djece ima klinički značajnu depresivnost.

Spomenula je da je porastao i broj djece žrtava nasilja u obitelji. “U prvih pet mjeseci ove godine duplo se povećao broj seksualno zlostavljane djece u odnosu na prošlu godinu, a u kliničkom iskustvu vidimo da imamo i više svih oblika zlostavljanja”, rekla je Buljan Flander. Naglasila je da je u vrijeme pandemije i roditeljima bilo izuzetno teško, jer su neki izgubili posao, a za neke je problem predstavljao i rad od kuće s obzirom na granice privatnog i poslovnog.

„Naše istraživanje je pokazalo da značajan broj roditelja smatra kako im je pandemija otežala roditeljstvo, a to se automatski prenosi i na mentalno zdravlje djece”, izjavila je Buljan Flander.

Naglasila je da Poliklinika pruža pomoć ne samo djeci, nego i roditeljima te je potrebna multidisciplinarnost i intersektorska suradnja, ali i zapošljavanje većeg broja stručnjaka mentalnog zdravlja.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni