Milanović poručio: Stambeni krediti ubuduće samo u kunama

Milanović poručio: Stambeni krediti ubuduće samo u kunama

»Prema kuni koju imamo već dvadeset godina ponašamo se kao da nije naša valuta«, ustvrdio je Milanović

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović izvijestio je na današnjoj sjednici Vlade da su izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju upućene u Hrvatski sabor, izrazivši nadu da će ih Sabor u petak izglasati jednoglasno. Ustvrdio je kako će time jedan dio problema biti riješen na godinu dana. »Međutim, ne smijemo više dopustiti da stvari budu prepuštene stihiji kao što su bile do sada, bez ulaženja u to tko je kriv i odgovoran što se dogodilo 2005. ili 2006. godine i zašto se ranije nije reagiralo«, rekao je Milanović.

»Hrvatska je u ovom trenutku jedna ili jedna od dvije – tri države u svijetu u kojoj postoji sindrom da ljudi imaju kredite kojima rate realno rastu, a vrijednost nekretnina koje su kupili realno pada. To nema nigdje. Vidjet ćemo što i s kreditima u eurima. To aktivno razmatramo«, dodao je. Naglasio je da banke neće biti ugrožene. One to nisu bile ni do sada, niti će biti ubuduće, rekao je premijer, dodavši kako će ipak »morati podnijeti teret društvene odgovornosti«.

Poručio je da Hrvatska neće žuriti u eurozonu. »Prema kuni koju imamo već dvadeset godina ponašamo se kao da nije naša valuta. buduće ćemo ići prema tome da stambeni krediti koje možemo regulirati posebnim zakonom budu u kunama. To je nešto o čemu se trebalo razmišljati prije sedam, osam, devet godina, ali su se stvari prepuštale inerciji, nije se htjelo zamjerati biračima, uskratiti im nešto povoljniji kredit i onda to tako završi«, ustvrdio je predsjednik Vlade i zaključio kako je riječ o neizbježnim odlukama, za koje će netko reći da su »populističke«.

Donesena je i Odluka o pružanju humanitarne pomoći Ukrajini u robi, u vrijednosti od 1,7 milijuna kuna. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni