Milanović od Sabora zatražio podršku za izlazak Hrvatske iz arbitražnog sporazuma

Milanović od Sabora zatražio podršku za izlazak Hrvatske iz arbitražnog sporazuma

Naglasio je da Hrvatska ne može ukinuti arbitražni sud kao takav, ali može izaći iz ugovora. »Hoće li arbitražni sud nastaviti sa svojim radom ili neće, mi s tim više nemamo nikakve veze«, napomenuo je

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović je na današnjoj izvanrednoj sjednici Sabora zatražio podršku za izlazak Hrvatske iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, obrazlažući prijedlog zaključka kojeg je Vlada jučer s telefonske sjednice uputila Hrvatskome saboru.

»Takvu podršku ćemo cijeniti i puno nam znači. Nakon toga, Vlada, odnosno Vladina tijela, nadležno ministarstvo, provodi, u skladu s našim zakonom i općim međunarodnim pravom i Bečkom konvencijom postupak raskida, otkazivanja ugovora, izlaska iz ugovora, koji god termin upotrijebili, nećemo pogriješiti. Terminacije ugovora, zbog bitnih povreda ugovora, odnosno sporazuma o Arbitraži između Republike Hrvatske i Republike Slovenije u kojem su naše dvije države – države stranke. Tim ugovorom, koristit ću taj termin, mada se ovo formalno zove sporazum predviđa se osnivanje jednog pertinentnog tijela abritraže – Arbitražnog suda, koje nakon što je osnovano, nastavlja svoj život i rad kao manje-više neovisno tijelo i donosi odluku o granici. Tako je trebalo biti«, rekao je Milanović.

Dodao je kako ugovor o arbitraži i danas, šest godina nakon njegovog potpisivanja, smatra korektnim te kako ne misli da je bio loš za hrvatske interese.

»Problem je, kao i obično u ljudima, ljudi su iznevjerili povjerenje i mi iz tog ugovora moramo izaći van. Ugovor o arbitraži predviđao je, odnosno davao je mandat sudu u nekoliko pravaca. Onaj prvi i najvažniji je određenje međudržavne granice na kopnu i moru između dviju republika. No dogodile su se stvari nakon kojih nema povrataka na staro, dogodilo se nešto što se u nekim pravima zove mistrial, dakle takva greška u postupku nakon koje postupak ne može više biti nastavljen, kao da npr. utječeš ili vršiš pritisak na članove porote u američkom pravu. Tog trena postupak je gotov. Nažalost, to se dogodilo i svima nam je zbog toga neugodno, i što je najgore ili možda najbolje, kako tko gleda, oni koji su u tome sudjelovali su to priznali. Što da radimo? Moramo van«, jasno je poručio premijer.

Naglasio je da Hrvatska ne može ukinuti arbitražni sud kao takav, ali može izaći iz ugovora. »Hoće li arbitražni sud nastaviti sa svojim radom ili neće, mi s tim više nemamo nikakve veze«, napomenuo je.

Prema njegovim riječima Slovenija se u roku od nekoliko mjeseci, prema općim pravilima, odnosno prema Bečkoj konvenciji, treba očitovati o našoj notifikaciji terminacije ugovora – prestanka njegovog važenja i izlaska Hrvatske iz ugovora zbog grubih povreda ugovora. »I tu je, mislim, svakome sve jasno. Onima kojima to još nije jasno, bit će jasno vrlo brzo. U ovim riječima nemojte prepoznati ništa prijeteće, a najmanje prema Republici Sloveniji. I pozivam vas da danas, tijekom rasprave, držimo tu jednu razinu digniteta i garda, da ovo ni na koji način ne interpretiramo kao nekakav međudržavni feud, odnosno sukob između Hrvatske i Slovenije«, napomenuo je premijer Milanović koji smatra da se radi naprosto o gruboj povredi za koju je odgovorna jedna strana i to se više popraviti ne da.

»Ovo je stvar između Hrvatske i Slovenije. Europska unije je tu na neki način bila facilitator, netko bi rekao kum. Ali, dijete je rođeno, imalo je svoj razvojni put i u jednom trenutku je postalo jako devijantno. I moramo provesti odgojne mjere«, rekao je Milanović i predložio da se ide na dogovor oko nekog novog modela.

»Oovo ne znači da je Hrvatska okrenula leđa rješavanju pitanja granice. Ne! Mi, kao što smo nekoliko puta ovih dana ponovili, nemamo ugovor o granici ni s kim osim s Mađarskom. I to, ako nije problem, barem nije dobro. Mi nemamo ugovor o granici sa Slovenijom, niti s BiH, niti sa Crnom Gorom, ni Srbijom. Trebalo bi ga imati. Nakon ovoga, tko će pristati na arbitražu? Tko će dati povjerenje?«, zapitao je Milanović kojem je drago da ovih dana nije bilo povišenih tonova iz Ljubljane ni iz Zagreba. »Mi moramo ići svojim putem, ne nekim avanturističkim putem, nego putem stabilnosti, putem predvidljivosti. Mi smo članica Europske unije, NATO-a. Mi imamo dobre razvojne perspektive i mi smo gospodari svoje sudbine. Dogodilo se što se dogodilo, iz toga trebamo izaći čisti. Igrali smo po pravilima, igrat ćemo po pravilima i dalje –jer takva smo momčad«, zaključio je hrvatski premijer. (zg-magazin)