Milanović obišao izložbu posvećenu ženama u znanosti

Milanović obišao izložbu posvećenu ženama u znanosti

(Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas)

Predsjednik Republike Zoran Milanović čestitao je danas svim hrvatskim građankama Međunarodni dan žena

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas je u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena obišao je izložbu posvećenu ženama u znanosti postavljenu u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu. Izložba naziva Žene i tehnika – izložba rodno inkluzivne tematike otvorena je 13. studenoga 2021. i moći će se razgledati do 15. ožujka 2022. godine. Usmjerena je na afirmaciju žena koje su pridonijele razvoju znanosti i tehnologije.

Uz stručno vodstvo jedne od autorica i kustosice izložbe Kosjenke Laszlo Klemar predsjednik Milanović razgledao je izložbu koja donosi priče o istaknutim znanstvenicama. Ženama koje su probijale društveno nametnute barijere i istaknule se u stereotipno muškim zanimanjima, ali i o anonimnim ženama koje su uspjele zadužiti znanost.

Naglasak nije na doprinosu pojedinki

Izložba se oslanja na odjele stalnog postava Tehničkog muzeja Nikola Tesla te uključuje i žene koje nisu nužno znanstvenice, ali su profesionalno obavljale poslove koji se stereotipno vežu uz muškarce. Osim toga nije usmjerena izdvajanju doprinosa pojedinačnih znanstvenica i izumiteljica, nego nastoji dati širu perspektivu.

Fokus izložbe nije na isticanju individualnih biografija iako se spominje niz žena koje su svojim radom doprinijele znanosti i tehnologiji, pojasnila je kustosica izložbe Kosjenka Laszlo Klemar.

Predsjednika Milanovića su tijekom obilaska pratile i ravnateljica TMNT-a Markita Franulić, autorice izložbe Barbara Blasin i Tea Kantoci. U obilasku su bile i savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić i pomoćnica savjetnika Predsjednika za ekonomiju Martina Ciglević. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni