Milanović o padu letjelice: Ovo je ozbiljan incident!

Milanović o padu letjelice: Ovo je ozbiljan incident!

“Želim precizne podatke kako je do toga došlo”, poručio je

(FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek)

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik oružanih snaga Zoran Milanović danas se obratio se javnosti na izvanrednoj konferenciji za medije zbog pada letjelice na području grada Zagreba.

Prije toga, u jutarnjim satima predsjednik Milanović održao je sastanak s načelnikom Glavnog stožera OSRH, ravnateljima sigurnosno-obavještajnih agencija, ekspertima iz Glavnog stožera i obavještajne uprave. U svom obraćanju javnosti predsjednik Milanović je kazao kako je riječ o »ozbiljnom incidentu«. No dodao je kako, prema dostupnim informacijama »nije usmjeren protiv Hrvatske«. Pozvao je građane da budu mirni.

Za razliku od predsjednika Vlade, predsjednik Republike zna odakle je letjelica došla

„Dakle, znamo odakle je objekt doletio, nikakvu predostrožnu informaciju, odnosno, dojavu nismo dobili. Objekt je letio iznad Mađarske preko 40 minuta, u hrvatskom prostoru je preveo manje od sedam minuta i srušio se na područje Jaruna, srećom bez žrtava«, rekao je.

Dodao je kako treba utvrditi kako je ovoga došlo, a da letjelica veličine aviona nije srušena na njezinom putu iz, »očito, Ukrajine do Zagreba«.

Na pitanje kako je moguće da Hrvatska nije ništa poduzela u smislu protuzračne obrane i kako je moguće da to nitko nije učinio u drugim državama NATO saveza kroz koje je letjelica proletjela, predsjednik Milanović je odgovorio: »To je trenutno predmet ozbiljne istrage u državama nad kojima je ta letjelica provela dugo vremena. Nad Hrvatskom jako kratko, tako da je pitanje jesmo li s ovom razinom opreme koju imamo uopće mogli išta napraviti«.

Radari detektirali letjelicu

Na upit je li hrvatska protuzračna obrana uopće detektirala tu letjelicu, predsjednik je odgovorio: »Radari su je detektirali, bila je jako kratko u našem zračnom prostoru. Ovo nije trenutak za prozivanje. Ne prozivam nikoga, ali želim precizne podatke«.

Potvrdio je kako je jutros nazvao i premijera i razgovarao s njim o tome.

»Mene najviše zanima kako je moguće da jedna nesofisticirana letjelica provede gotovo sat vremena nad teritorijem članice NATO-a, a da je nitko ne primijeti. Istražne radnje su u tijeku, to ne može raditi samo policija jer nema tu vrstu ekspertize. U to su uključene vojne službe i vojne osobe. Kako stvari stoje zasad, letjelica je doletjela iz prostora Ukrajine, letjela je na visini od 1300 metara, brzinom od preko 500 čvorova. To je nešto manje od 1000 km/h, to je brzina komercijalnog, putničkog zrakoplova i srušila se u Zagrebu kada joj je nestalo goriva. Nad njom je izgubljena kontrola«, pojasnio je Milanović.

O stanju hrvatske protuzračne obrane

Iako je letjelica došla s teritorija Mađarske, predsjednik Milanović kaže »to nije stvar samo Mađarske, to je stvar zajedničkog zapovjedništva NATO-a u Španjolskoj koje bi sve te podatke moralo imati u realnom, najkraćem mogućem vremenu i reagirati, a nije se dogodilo ništa«.

Novinarima je poručio da će sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost biti onda kada se on i predsjednik Vlade o tome dogovore.

»U ovom trenutku sve podatke imamo. Brifiran sam temeljito. Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, u formatu koji se koristi kao prilika za fotografiranje, nema smisla«, kaže.

Na ponovljeno pitanje u kakvom je stanju hrvatska protuzračna obrana, predsjednik Milanović je rekao kako je »u onakvom stanju koliko se u nju ulaže«. Pojasnio je sada ovisimo o svojim zapadnim saveznicima, sve dok ne dobijemo 12 francuskih zrakoplova. Upozorio je, međutim, kako će oni biti beskorisni dok u njih ne uložimo dodatna sredstva. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni