Milanović o lošem imidžu Hrvatske

Milanović o lošem imidžu Hrvatske

Na komentar voditelja BBC-a da Hrvatska ulazi u Europsku uniju sa slabim gospodarstvom, da je stopa nezaposlenosti 20 posto, među mladima blizu 50 posto, te da su kreditne agencije ocijenile Hrvatski rejting kao smeće, Milanović je rekao da smatra kako Hrvatska ima velike mogućnosti

Premijer Zoran Milanović je gostujući u u BBC-jevoj emisiji „Hard Talk“ povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju branio gospodarske mjere svoje vlade. Na komentar voditelja da Hrvatska ulazi u Europsku uniju sa slabim gospodarstvom, da je stopa nezaposlenosti 20 posto, među mladima blizu 50 posto, te da su kreditne agencije ocijenile Hrvatski rejting kao smeće, Milanović je rekao da smatra kako Hrvatska ima velike mogućnosti. „Provode se strukturne reforme. Prva smo vlada koja je nametnula skromnost i štednju. U Hrvatskoj su velike reforme smanjenje javnoga duga, deficita državnog proračuna. Mi si ne možemo priuštiti deficit od 6, 7 posto koliko u ovom trenutku ima Ujedinjeno Kraljevstvo. Mi smo ga spustili na tri posto, a bio je 5 posto“, naglasio je Milanović.

Kad je riječ o suradnji sa srbijanskim vlastima, rekao je da Hrvatska želi graditi te odnose u dobroj vjeri, ali da je mnogo je lakše bilo surađivati s bivšim srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, nego danas s Tomislavom Nikolićem. „Ali nema izbora“, kaže Milanović i doaje: „demokracija je nezgodna zvjerka“.

Voditelj Stephen Sackur inzistirao je na tome da Hrvatska ima teškoća s ekstremnim nacionalizmom, Milanović je to opovrgnuo: „Ekstremni ne, nisu to izravni pozivi na mržnju. Imam puno primjedbi na političke postupke i podmetanja glavne oporbene stranke, ali oni nisu ekstremni nacionalisti. Vidimo u našem okruženju puno gore od toga.“

Tada je voditelj naveo i primjer s nedavne nogometne utakmice sa Srbijom u Zagrebu kada se s tribina skandiralo „ubij Srbina!“ „To je razlog zašto ne idem na utakmice. Da sam bio tamo, otišao bih, a utakmicu je trebalo prekinuti. Ne znam zašto Uefa to nije učinila. Navijač sam hrvatske reprezentacije, ali ne bih to tolerirao“, rekao je Milanović.

Hrvatski premijer je, prema Sackurovim riječima rekao kako mu je golem teret pao sa srca kad su oslobođeni generali Ante Gotovina i Mladen Markač, a da je to oslobađanje izazvalo burne negativne reakcije u Srbiji. Milanović kaže da mu je bilo drago jer je hrvatska država bila optužena, te da se i na tome vidi zrelost Hrvatske. „Mi smo bili radosni, ali nismo pretjerivali“, izjavio je i dodao da je, nešto kasnije, kad je oslobođen srpski general koji sasvim sigurno ima neku odgovornost za granatiranje Sarajeva i Zadra to oslobađanje jedva ostavilo traga u Hrvatskoj. „I to je znak zrelosti, nismo na to reagirali, rekao je Milanović“, a prenijela Hina.

O mogućnosti da Hrvatska povuče tužbu za genocid protiv Srbije, rekao je: „Ja vodim državu, i vi znate da to nisu jednostavne stvari. To je nešto što ćemo morati temeljito raspraviti sa Srbijom. Radit ćemo na tome i učiniti sve da riješimo to pitanje.“

Karamarko: Napokon nešto dobro od Milanovića

Premijer Milanović je dobro reagirao kad je BBC-u rekao da HDZ nije ekstremna desnica, ocijenio je u Zadru predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

„Hrvatska nema ekstremnu desnicu, nema ni nekakvu ksenofobnu desnicu, a i novinarsko pitanje je bilo apsurdno, pogotovo ako se ciljalo na HDZ“, rekao je Karamarko. Istaknuo je da je HDZ stranka desnoga centra, narodnjačka stranka kakvih je na desetke u Europi.

Premijer Milanović je pravilno reagirao, rekao je Karamarko, te poručio: „Napokon da nešto čujemo od Milanovića što je dobro.“

Hrvatska kao „groblje europskih milijardi“

Dan nakon summita u Bruxellesu, u četvrtak, upravo na dan kada su njemački socijaldemokrati obilježili 150. rođendan njemački Bild objavio je članak „Grčka, Cipar pa Hrvatska. Hrvatska je sljedeće groblje naših milijardi“.  Na svečanosti socijaldemokrata u Leipzigu, među brojnim europskim uzvanicima bio je i hrvatski premijer Zoran Milanović.

„Nakon što se pridruže Uniji u srpnju, euri bi tek trebali poteći. Hrvati se nadaju najmanje trima milijardama eura godišnje iz Unijine blagajne“, piše Bild. U članku se navode i podaci o lošoj gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj – nezaposlenost od 15,9 %, porast javnog duga, pad industrijske proizvodnje, tromoj birokraciji koja usporava ulaganja te 81. mjesto koje Hrvatska zauzima na ljestvici konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma. Kao poseban problem list navodi korupciju.

Na ovakvo pisanje Bilda osvrnuo se Milanović u Leipzigu. Kazao je kako takve stvari pišu tabloidi i jeftine novine, poručivši da Hrvatska nikome neće biti teret. Kao primjer je naveo saveznu pokrajinu Sasku, čiji je najveći grad upravo Leipzig i koja je imala goleme gospodarske probleme prenesene iz bivše Istočne Njemačke, ali je’reformama i upornim radom te korištenjem europskih fondova promijenila taj trend.

„Upravo je socijaldemokracija u najizazovnijim i trenucima novije njemačke povijesti mijenjala zemlju, a zadnji je bio kancelar Gerhard Schroeder. Današnja njemačka stabilnost, u uvjetima kada su mnogi drugi u problemima, Francuska, Velika Britanija, Italija, Španjolska, pa i Hrvatska, plod je rada socijaldemokrata“, kazao je Milanović. Dodao je kako i njegova vlada poput njemačkih socijaldemokrata mora donositi nepopularne mjere i prilagođavati zemlju novim uvjetima.

Borba s lošim imidžom

Na početku današnje sjednice Vlade njezin predsjednik Zoran Milanović rekao je da se Hrvatska mora boriti s lošim imidžom koji je posljedica ponašanja iz proteklih godina.

„Ugled nam je narušen zbog onoga što se događalo i s tim se moramo boriti jer zbog toga se Hrvatsku smatra korumpiranom državom“, rekao je. „Bez obzira tko je odgovoran, to moramo promijeniti, velik je posao pred nama u tom području“, dodao je. (hrt / hina/ zg-magazin)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni