Milanović na otvaranju Zavoda za dječju onkologiju: Ovo je primjer kako rješavati probleme

Milanović na otvaranju Zavoda za dječju onkologiju: Ovo je primjer kako rješavati probleme

Prostora ne nedostaje i on se mogao naći i ranije, ovdje ili negdje drugdje, ali, nažalost, nije. Ponosan sam što smo napokon ovaj problem riješili, a osobito što je od ideje do realizacije prošlo samo dva mjeseca«, izjavio je premijer Milanović

Predsjednik Vlade Repulike Hrvatske Zoran Milanović danas je obišao novi prostor Zavoda za hematologiju i onkologiju koji se prostire se na gotovo 1200 četvornih metara i ima tridesetak bolesničkih postelja, gdje je preseljena dječja onkologije iz Klaićeve. Na starom odjelu djeca su bila smještena u premalim sobama, a roditelji nisu mogli boraviti uz njih kada im je bilo najteže. Zavod se nalazi na trećem katu Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, a u njegovo uređenje i opremanje uloženo je oko tri milijuna kuna iz državnog proračuna. Osim uređenja prostora nabavljen je i novi namještaj te suvremena medicinska oprema i uređaji.

»Naš je interes da rješavamo probleme, a ovo je primjer kako se može ukloniti barijera koja je postojala godinama. Prostora ne nedostaje i on se mogao naći i ranije, ovdje ili negdje drugdje, ali, nažalost, nije. Ponosan sam što smo napokon ovaj problem riješili, a osobito što je od ideje do realizacije prošlo samo dva mjeseca«, izjavio je premijer Milanović i dodao: »Sigurno je da će osoblje raditi jednako kao i do sada, jer na njihov rad ne utječu zidovi, oprema i namještaj, ali ugodan prostor važan je za roditelje i djecu koji prolaze kroz jedan težak put«.

Ministar zdravlja Siniša Varga podsjetio je kako je Ministarstvo zdravlja u svoje prioritete za 2015. godinu uvrstilo rješavanje problema Zavoda za hematologiju i onkologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb. Iskazao je zadovoljstvo što je u su Vlada i Ministarstvo »u rekordnom roku« pronašli i adaptirali značajno veći prostor, koji je sada prilagođen potrebama malih pacijenata i njihovih roditelja. Timu Zavoda zahvalio je na golemom trudu kojeg su uložili u liječenje djece u proteklim godinama. »Vjerujem da će vam na novom odjelu biti lakše i ljepše raditi«, rekao je Varga.

Sanacijski upravitelj KBC-a Sestre milosrdnice Danko Velimir Vrdoljak istaknuo je važnost i drugih programa koji se trenutno provode u zdravstvu s ciljem da se pacijenti brže i kvalitetnije zbrinu, poput Programa plus za smanjenje listi čekanja i Programa 72 sata koji nalaže da liječenje onkoloških bolesnika započne unutar 72 sata od dijagnosticiranja bolesti.

Kako je rečeno za obilaska Zavoda za hematologiju i onkologiju Ministarstvo zdravlja osiguralo je zapošljavanje 19 novih liječnika i medicinskih sestara, zdravstvenih radnika odgovarajućih stručnosti, koji će djeci pružiti vrhunsku zdravstvenu zaštitu i skrb. Kroz Kliniku za dječje bolesti godišnje prođe oko 230 tisuća malih pacijenata, a na staroj lokaciji u Klaićevoj ulici godinama nije imala primjeren prostor za liječenje i boravak djece oboljele od najtežih bolesti. Ipak, treba napomenuti da je i ovo privremena lokacija i da Ministarstvo zdravlja ubrzano radi na pronalaženju nove lokacije i pripremi projekta izgradnje nove zgrade Klinike za dječje bolesti. (zg-magazin.com.hr / vlada.rh)