Milanović: Ljudi, cijepite se – to je bolje nego razboljeti se

Milanović: Ljudi, cijepite se – to je bolje nego razboljeti se

Predsjednik Republike Zoran Milanović i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, admiral Robert Hranj danas su se u Uredu predsjednika na Pantovčaku javno cijepili protiv koronavirusa.

Nakon što je primio Pfizerovo cjepivo predsjednik Milanović je pozvao sve građane da se cijepe ovim ili drugim verificiranim cjepivom. Dodao je da cjepivo nije napravljeno napamet. “To je vrlo ozbiljan proces verifikacije i ono sigurno pomaže”, ustvrdio je.

“Mislim da u onom trenutku kada bude više cjepiva nego onih koji su se voljni cijepit, da će to biti točka preokreta. Ljudi, cijepite se, to je bolje nego razboljeti se”, poručio je predsjednik Milanović.

Na upit novinara komentirao je i na svoju raniju izjavu kada je bolest COVID-19 usporedio s karijesom.

Naglasio je da to što je rekao nema veze s cijepljenjem te je pojasnio da su dvije potpuno logički odvojene stvari da je nešto opasno, koliko je to opasno i treba li se cijepiti.

“Onog trena kad u sistemu dobrovoljnog cijepljenja ne bude više kandidata, a cjepiva će biti više nego ljudi, što da radimo? Da natjeramo one koji se ne žele cijepiti da se cijepe? To je nemoguće. Moje pitanje tog trenutka glasi vraćamo li se u nekakav normalna život“, izjavio je Milanović. Dodao je da se onaj koji se svjesno pored dostupnog i besplatnog cjepiva odluči ne cijepiti preuzima odgovornost za svoje zdravlje.

“Sustav će biti rasterećeniji kada se procijepi određeni broj ljudi. Pposebno stariji i bolesni. Oni će se pretpostavljam cijepiti u većem broju. S domovima za starije je povezano 30 % preminulih, a u domovima je prosječna dob 85 godina. Ta stopa je u Americi 40 %”, kazao je Milanović.

Naglasio je da se prije cijepljena konzultirao sa svojim liječnikom te da to svatko tko je alergičan treba učiniti.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni