Milanović: Konačna odluka o novim porezima još nije donesena

Milanović: Konačna odluka o novim porezima još nije donesena

„To su prijedlozi Europskoj komisiji, međutim nije rečeno da će ti porezi biti uvedeni“, rekao je i dodao da su male šanse za uvođenje tih poreza, pogotovo poreza na nekretnine

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović jučer se sastao s predstavnicima Hrvatskog operatora prijenosnog sustava, Končar-elektroindustrije, HERA-e i HEP-a, a nakon toga sudjelovao je na svečanom obilježavanju završetka projekta „Funkcije vođenja elektroenergetskog sustava“u Nacionalnom dispečerskom centru u Zagrebu. Potom je, odgovarajući na novinarske upite o uvođenju poreza na kamate na štednju, kao i poreza na nekretnine, izjavio da je to mogućnost koja može i ne mora biti iskorištena, ali da konačna odluka nije donesena. „To su prijedlozi Europskoj komisiji, međutim nije rečeno da će ti porezi biti uvedeni“, rekao je i dodao da su male šanse za uvođenje tih poreza, pogotovo poreza na nekretnine.

Predsjednik Vlade objasnio je da je glavni cilj smanjenje prevelikih rashoda opće države, što je ključni problem Hrvatske. Dodao je da opća država s rashodima od 150 milijardi kuna previše košta te da je jedini izlaz iz krize u gospodarskom rastu i primarnom proračunskom suficitu. „U uvjetima kada nema rasta ili je on mali i deficit od tri posto je neodrživ. Prijeti nam veliki rast javnog duga. Ako nema gospodarskog rasta, javni dug se gomila i može nam se dogoditi da, taman kad završimo proceduru prekomjernog deficita, započnemo proceduru prekomjernog javnog duga, a to moramo spriječiti“, kazao je i pojasnio da se to neće promijeniti porezom na kamate na štednju ili porezom na nekretnine. „To nije rješenje ni koncepcijski ni financijski“. Na kraju je ponovio da u ovom trenutku sigurno neće biti smanjenja mirovina ni plaća, ali da postoje opterećenja u javnom sektoru, višak zaposlenih i niska efikasnost te se o tome mora razgovarati. (zg-magazin)