Milanović: Glavi cilj ekonomske politike treba biti povećanje zaposlenosti

Milanović: Glavi cilj ekonomske politike treba biti povećanje zaposlenosti

“Ne smije se dogoditi situacija u kojoj porezima potičemo rentijerske aktivnosti, a sistemom trošarina ponekad tjeramo proizvodna poduzeća iz Hrvatske”, izjavio je Milanović

Ivana Vranješ

Na Zagrebačkom velesajmu danas je održana 12. Konferencija pod nazivom Dan velikih planova na kojoj se govorilo o razvoju hrvatskog gospodarstva u 2021. godini. Ovoj poslovnoj konferenciji u organizaciji poslovnog tjednika Lider nazočili su predsjednik Republike Zoran Milanović, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Čorić, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, glavni direktor HUP-a Damir Zorić te gospodarstvenici.

Predsjednik Milanović je istaknuo da glavni cilj ekonomske politike treba biti povećanje zaposlenosti. Dodao je da treba težiti povećanju udjela visokoobrazovanih u radnoj snazi, jer su oni ključni izvor konkurentske prednosti.

Milanović smatra da je vrijeme da se fokusira na rast investicija umjesto na osobnu potrošnju, na greenfield investicije koje stvaraju nova radna mjesta, a ne na investicije koje ovise o EU fondovima.

“Struktura investicija mora biti drugačija nego dosad i mora slijediti iz naših razvojnih prioriteta. Vrijeme je da ekonomska i fiskalna politika sve podrede tom cilju i napuste politiku refleksivnog intervencionizma i poticanja rentijerskih poslovnih modela. Ne smije se dogoditi situacija u kojoj porezima potičemo rentijerske aktivnosti, a sistemom trošarina ponekad tjeramo proizvodna poduzeća iz Hrvatske”, izjavio je Milanović. Naglasio je i da investicije moraju biti usmjerene na održivost poslovnih modela, a to mogu zajedno postići država, poduzetnici i radnici unutar „kišobrana“ europskog zelenog sporazuma koji je osnova izgradnje ekonomske konkurentnosti.

„Moja vizija Hrvatske 2030. i 2050. je moderna, inovativna, otvorena, zdrava, zelena i održiva Hrvatska. To je ekonomski identitet za koji ću se zalagati u svom mandatu”, zaključio je Milanović.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić je istaknuo da će 2021. godina biti godina oporavka, ali i ispravljanja ekonomskih pogrešaka.

Najavio je da je će glavna zadaća ekonomske politike u slijedećoj godini biti jačanje proizvodnih kapaciteta i digitalna transformacija. Ćorić smatra da Hrvatska treba iskoristiti svoje komparativne prednosti i da je povećanje konkurentnost smjer kojim treba ići. Zaključio je da je brz oporavak gospodarstva moguć samo uz sinergiju Vlade, poduzetnika i industrije te financijskog sektora.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni