Milan Bandić: Zagreb je grad po mjeri čovjeka, metropola po mjerilima Europe

Milan Bandić: Zagreb je grad po mjeri čovjeka, metropola po mjerilima Europe

„Za KBC Sestre milosrdnice Nagrada grada Zagreba znači društveno priznanje. Voditi ustanovu s 4 tisuće zaposlenih u hrvatskom zdravstvenom sustavu nije lako i svatko treba od nas dati svoj doprinos“, istaknuo je ravnatelj Zovak / Zlatni paraolimpijac Dino Sokolović je rekao kako se ovom nagradom priznaje njegov trud i rad te je je zahvalan Gradu što je to prepoznao i Skupštini koja ga je izabrala

Ivana Vranješ

U povodu Dana grada Zagreba i blagdana njegove zaštitnice Majke Božje od Kamenitih vrata u četvrtak je u Staroj gradskoj vijećnici održana svečana sjednica Gradske skupštine s prigodnim kulturno-umjetničkim programom.

Uz predstavnike iz gospodarskog, kulturnog, političkog, vjerskog, sportskog života, svečanosti je nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Na svečanosti je dodijeljeno 17 Nagrada grada Zagreba istaknutim pojedincima i institucijama zaslužnima za razvoj Zagreba u raznim područjima. Dodijeljena je i Nagrada Zagrepčanka godine, glumici, sopranistici i diplomatkinji Mirjani Bohanec-Vidović koja je ostala zapamćena po ulozi Ane Šafranek u legendarnom filmu Tko pjeva zlo ne misli redatelja Kreše Golika. (Više o tome na: https://zg-magazin.com.hr/donosimo-popis-dobitnika-prestiznih-gradskih-priznanja/)

Dobitnici Nagrade grada Zagreba

Čestitajući Dan grada Zagreba, predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić istaknuo je veliku ulogu Zagrepčana u Domovinskom ratu. U obrani Vukovara sudjelovalo je njih 232. No Zagreb je dao veliki doprinos i u zbrinjavanju izbjeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Plenković – prvi premijer u posljednjih 20 godina koji je prisustvovao svečanoj sjednici

Zahvalio je Andreju Plenkoviću što je prvi predsjednik Vlade koji je u zadnjih dvadeset godina svojim prisustvom uveličao proslavu Dana grada Zagreba. Pozvao je zagrebačkog gradonačelnika i premijera Andreja Plenkovića da nađu rješenje da Zagreb dobije najveću dječju bolnicu, ali i glavni centar za mlade koji će biti zadužen za glavne projekte, razvojne tvrtke, usmjeravanje struka i znanstveno praćenje.

„Zagreb je za mene grad srdačnih ljudi, snažnog identiteta, bogate tradicije i kulture. U Zagrebu svatko može pronaći svoj dom i svoju budućnost i po svojoj razvijenosti daleko je iznad hrvatskog prosjeka. No temeljni problemi grada traju određeno vrijeme i kod budućih odrednica razvoja grada, prometa, infrastrukture, pa i gospodarenja otpadom trebamo naći brža i učinkovitija rješenja“, istaknuo je Mikulić.

Gradonačelnik Bandić je rekao kako je ponosan na sve što se zajedničkim snagama postiglo proteklih godina u Zagrebu.

„Grad po mjeri čovjeka, metropola po mjerilima Europe, dovoljno malena da pruža osjećaj doma i dovoljno velika da ponudi sadržaje velegrada. Sve to naš Zagreb čini jedinstvenim i posebnim“, rekao je gradonačelnik.

Naglasio je kako se svojom stoljetnom tradicijom, bogatom kulturno-povijesnom baštinom, prirodnim ljepotama i ljudima velikog srca i nepokolebljive volje Zagreb nametnuo kao središte kulture, obrazovanja, umjetnosti, biznisa, turizma, ali i humanosti. Gradonačelnik je dodao kako su u protekloj godini realizirani brojni projekti koji su podignuli kvalitetu života sugrađana i Zagreb učinili ljepšim i naprednijim.

„Posebno smo ponosni na naše socijalne mjere i demografsku politiku te poticanje naših mladih da svoju budućnost grade i potpuno realiziraju u našem gradu. To činimo kroz razne mjere poput stanogradnje, ulaganja u inovativnost, razvoj poduzetništva, subvencije i druge mjere”, istaknuo je gradonačelnik Bandić. Spomenuo je pad nezaposlenosti, gospodarski rast u odnosu na ostatak zemlje što najbolje govori o uspjesima. „ Želimo da Zagreb bude primjer drugima, ali i odgovoran poticatelj razvoja ostatka naše zemlje“, poručio je Bandić.

Grad u kojem se živi najbolje u Hrvatskoj

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je rekao da Vlada od prvog dana mandata razvija iskreno partnerstvo s gradom Zagrebom. „To činimo jer smo uvjereni da samo sinergijom, zajedničkim naporom, dobrom informiranošću, dobrim osjećajem za prioritete svih dijelova Hrvatske možemo ostvariti rezultate za dobrobit svih ljudi“, rekao je Plenković. Dodao je da grad s brojem svojih stanovnika pulsira i osjeti se njegov razvoj zadnjih trideset godina više nego prije. Spomenuo je da je Zagreb sveučilišno središte, ali i grad sporta, kulture, gospodarstva, znanosti.

„To je grad srednje europskog karaktera u kojem se ugodno živi, najbolje živi u Hrvatskoj. Prosječna plaća je tisuću kuna veća nego u drugim dijelovima Hrvatske. Grad vodi računa o socijalnoj politici, školstvu, demografskoj revitalizaciji i obnovi zemlje“, istaknuo je Plenković

Među dobitnicima Nagrade Grada Zagreba je i ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice Mario Zovak koji je rekao da nagrada puno znači, veliko je priznanje i osobi je drago kad netko prizna njegov rad. Smatra da su i drugi trebali dobiti ovu nagradu i dobro je da se dodjeljuje svake godine i može biti stimulans drugima da budu bolji u svom radu.

„Za bolnicu nagrada znači društveno priznanje. Voditi ustanovu s 4 tisuće zaposlenih u hrvatskom zdravstvenom sustavu nije lako i svatko treba od nas dati svoj doprinos. U teškim uvjetima, kao ravnatelj nastojao sam napraviti najbolje što sam mogao i drago mi je da dobivam afirmaciju od Zagreba“, istaknuo je ravnatelj Zovak.

Zlatni paraolimpijac Dino Sokolović je rekao kako se ovom nagradom priznaje njegov trud i rad te je je zahvalan Gradu što je to prepoznao i Skupštini koja ga je izabrala.

„Promoviram sport osoba s invaliditetom, jer smatram da je to najbolji način za njihovu integraciju u društvo i najbolji način za život. Meni je to pomoglo, nadam se da će i drugima“, dodao je.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni