Milan Bandić pušten na slobodu

Milan Bandić pušten na slobodu

Ustavni sud je, uz ostalo, zaključio da je Bandić u pritvoru bez pravne osnove i naredio da se u sudski depozit vrati jamčevina od 15 milijuna kuna koja mu je u međuvremenu oduzeta

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak je pušten iz istražnog zatvora u Remeticnu, ali i dalje neće smjeti obavaljti gradonačelničku dužnost. Bandić je oslobođen svega dva i pol sata nakon što je Ustavni sud ukinuo tri rješenja Županijskoga suda, odnosno prihvatio tužbe njegovih odvjetnika koji su se pozivali na europske konvencije i sudsku praksu. Iz Remetinca je izašao u pratnji prijatelja i nije bio raspoložen za izjave okupljenim novinarima.

Ustavni sud je, uz ostalo, zaključio da je Bandić u pritvoru bez pravne osnove i naredio da se u sudski depozit vrati jamčevina od 15 milijuna kuna koja mu je u međuvremenu oduzeta. No zaključio je i da odluka o učincima mjere opreza kojom mu je zabranjeno obavljanje dužnosti gradonačelnika izlazi izvan njihova djelokruga te da su te mjere u isključivoj nadležnosti redovnog sudstva i ta odluka postaje pravomoćna, bez mogućnosti žalbe. Prema tumačenju Ustavnog suda jamčevina se mogla oduzeti samo u slučaju da je Bandić počinio istovjetna ili slična kaznena djela za koja je već osumnjičen u aferi Agram.

Podsjetimo, Bandić je u zatvoru završio zato što je svjedokinju, akademkinju Vidu Demarin nagovarao na davanje lažnog iskaza i krivotvorenje dokumentacije u svoju korist, a Ustavni sud je, pojednostavljeno rečeno, zaključio da se jamčevina odnosila na osnovna kaznena djela, a ne na nova koja su počinjena zbog zataškavanja ovih prvih.

Odvjetnik Veljko Miljević pozdravlja brzinu odlučivanja Ustavnog suda u ovom slučaju. No kaže da je odluka ipak neočekivana, prenosi HRT.

Jutros oko 6 sati, Bandić je s nekolicinom prijatelja krenuo prema trim stazi na igralištu u Kušlanovoj ulici i otrčao simboličnih 30 krugova, za 30 dana provedenih u Remetincu, prenosi N1 televizija.

Na pitanje novinara koji su jutros došli popratiti prvi trening gradonačelnika nakon jednomjesečnog pritvora, vraća li se na posao Bandić je odgovorio samo: »strpljen-spašen« i dodao kako će ići do grada »nadisati se svježeg zraka«.

Podsjetimo, u aferi Agram Bandić je isprva osumnjičen da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji 2010. zakinuo državni proračun. Ukupnu »štetu« tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna. Istraga protiv Bandića proširena je nakon što je Vida Demarin, kao predsjednica upravnog vijeća Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, istražiteljima ispričala da ju je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinita sadržaja.

Sredinom veljače podignuta i prva optužnica kojom ga USKOK tereti da je s dvoje suoptuženika udruzi »U ime obitelji« prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma »Birajmo zastupnike imenom i prezimenom« priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna. No zagrebački je sud tu optužnicu vratio tužiteljstvu na doradu. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni