Milan Bandić: Nećete me živa zakopati!

45. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba održana u četvrtak 29. studenoga ostat će zapamćena po izmjenama odluka kojima će ilegalni korisnici gradskih stanova sada moći legalizirati svoj status, ali još više po predizbornoj demagogiji i prepucavanju s govornice

Posljednja, 45. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba održana u četvrtak 29. studenoga ostat će zapamćena po izmjenama odluka kojima će ilegalni korisnici gradskih stanova sada moći legalizirati svoj status, ali još više po predizbornoj demagogiji i žestokom prepucavanju s govornice. „Zapelo“ je već na samom početku, na usvajanju dnevnog reda Skupštine.

Svoje mjesto za govornicom među prvima je iskoristio gradonačelnik Milan Bandić osvrćući se na izmijene koje se tiču njegovih prijedloga – Odluke o najmu stanova u vlasništvu Grada Zagreba te Odluke o prodaji gradskih stanova.

„Nemojmo otkrivati toplu vodu. Ovo nije rješenje koje sam predlagao, to je nešto između. Unakazujete svaki moj prijedlog. S ovakvim izmjenama nećemo mi nikakve pare zaraditi jer ćemo prodati 132 stana. Ali i takvo je rješenje bolje nego nikakvo. Ljudima treba omogućiti otkup stana, kakva najamnina! Sva sreća što će ovakva pravila vrijediti još samo šest mjeseci do izbora novog gradonačelnika i nove skupštinske većine, a dotad možete raditi štogod vas je volja“, poručio je gradonačelnik gradskim zastupnicima dodavši kako ih može biti sram jer oni svi imaju riješeno stambeno pitanje i to iznad uobičajenih standarda.

Zastupnica Vera Petrinjak-Šimek (nezavisna) zatražila je da se iz hitne procedure izuzme izmjena odluke o naplati parkiranja uz što je priloženo objašnjenje da je riječ o  socijalnoj odluci. Optužila je gradonačelnika za plaćanje predizbornih, „demagoških“ oglasa u novinama, što nije odobrila Gradska skupština.  Bandić je u oglasu naveo svoj prijedlog smanjenja cijena parkiranja u gradu Zagrebu, a Petrinjak-Šimek je ustvrdila da Bandić griješi kada ljude koji svoje automobile  ostavljaju u gradskim garažama doživljava „socijalnom kategorijom“. „Socijalni problemi ne parkiraju u garažama“, dodala je, te podsjetila kako je Bandić „isforsirao“ garaže Tuškanac i Hoto na Cvjetnom trgu.  Zaključila je kako je ovakav prijedlog u koliziji s Programom zaštite i poboljšanja kakvoće zraka u Gradu Zagrebu, kojim je određeno da se cijena parkiranja  u gradu ne smije smanjivati već samo povećavati kako bi se smanjio dotok vozila u središte grada.

„Možete se valjati po cesti“

Bandić je odvratio da se on ima pravo obraćati svojim građanima putem oglasa i da će im se i dalje obraćati kada procijeni da za to bude potrebe.

„Napravili smo najljepšu garažu u EU i napravit ćemo ih još, a vi se i dalje možete valjati po cesti. Velike stvari se nikada ne mogu napraviti, a da netko nije protiv njih. Umrijet ćete od tuge, mržnje, jada i boli, ali me nećete živoga zakopati. Dok sam asfaltirao Kozari Bok i Kozari Puteve rekli ste mi da sam seljak, a sad kažete da nije vrijeme uređivati centar grada!“, rekao je. Dodao je kako treba pogledati što je napravljeno u civiliziranim gradovima u Europi, promotriti ta rješenja. „Po nekima, Zagreb bi zaostajao 50 godina u odnosu na danas …“, nastavio je Bandić

Na to ga je prekinuo predsjednik Skupštine Davor Bernardić poručivši mu da je Zagreb civiliziran grad te ga zatražio da se okupljenima obraća kulturno i civilizirano, bez vrijeđanja i omalovažavanja.

Margareta Mađerić (HDZ) podržala je što će se dugogodišnji problem s gradskim stanovima rješavati po hitnoj proceduri  te zatražila da se prije glasovanja o odlukama sazovu nadležni odbori kako bi se vidjele promjene od prethodnih prijedloga. „To je dugogodišnji problem, a danas se natječete tko će se više dodvoriti hrvatskim braniteljima. Sramota je da ste reagirali tek kada su vam branitelji došli pred vrata“, kazala je Bandiću.

Bandić joj je pak odgovorio da je on bio taj koji je branitelje obavijestio  o svemu, a ne obrnuto. „Toliko o tome i o mojoj osjetljivosti prema braniteljima i socijali“, dodao je „Ja sam svoju osjetljivost prema socijali već dokazao, a vi se tek trebate dokazati“, odvratio je Bandić.

Spomenimo da se prije početka sjednice Gradske skupštine ispred Starogradske vijećnice u Ćirilometodskoj 5. okupilo nekoliko desetaka građana, korisnika gradskih stanova koji su apelirali na gradske zastupnike da se zauzmu za rješavanje njihovog problema. Neki od njih upućivali su uvrede adresirane pojedinim gradskim zastupnicima … (B. Jagačić)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni