Milan Bandić: Ja bih se odmah preselio u vrtić!

Milan Bandić: Ja bih se odmah preselio u vrtić!

Gradonačelnik je poručio da će se za prodavače s Borongaja primjenjivati prijelazno rješenje do 1. rujna te će im biti osigurana prodajna mjesta na njima najbližim tržnicama, a nakon toga će dobiti trajne lokacije na potezu od Dubrave do Sesveta

Na aktualnom satu zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak se, među ostalim, raspravljalo o jelovnicima u dječjim vrtićima. Potpredsjednik Skupštine Davor Bernardić (SDP) ponovno je pokrenuo pitanje stanja u zagrebačkim dječjim vrtićima i ocijenio kako je prosvjed odgajateljica u vrrtiću, uoči sjednice opravdan, a njihovi zahtjevi realni. Ocijenio je kako je nužno ispoštovati pedagoške standarde, odnosno poboljšati uvjete rada odgajateljicama, ali i boravka samoj djeci. Uz nove igračke, više prostora, itd. napomenuo je kako je djeci potrebna bolja i obilnija ishrana jer djeca u vrtićima »ostaju gladna«.

Pročitao je poruku koja mu je pristigla elektroničkom poštom od kuharice iz jednog vrtića, a prema kojoj se samo kruh, mlijeko, meso i jaja nabavljaju putem javne nabave, dok sve ostale namirnice vrtići moraju nabavljati samostalno. Prema toj poruci, osim male propisane količine mesa po djetetu koje se prilikom kuhanja dodatno smanji, u vrtiću se na grupu djece dodjeljuje po šest naranči, veće se banane režu napola, a sezonskog voća više uopće nema, dok se kvalitetnije medo kao što je janjetina i teletina na jelovniku nađu tek jednom u nekoliko mjeseci.

Na to se javio gradonačelnik Milan Bandić ustvrdiši da je prosvjed djelatnika u vrtiću »instrumentaliziran«. Konstatirao da toga o čemu Bernardić govori »u Zagrebu nema!« te da stoga prestane obmanjivati javnost. Pretpostavio je kako je Bernardić poruku dobio iz »anonimnog izvora« te je pozvao neka mu se ta kuharica javi imenom i prezimenom da se vidi o kojem se to vrtiću radi.

»I WC papir dijele na osam dijelova!«

Počeo je čitati tjedni jelovnik iz jednog zagrebačkog dječjeg vrtića te nakon toga poručio: »Ja bih se odmah preselio u vrtić na tjedan dana!«. »Pogotovo nakon energetske obnove koju smo napravili u 40 vrtića. Kod mene u stanu u Bužanovoj već sada puše kroz zatvorene prozore i može se prst umetnuti između okvira i prozora, a kažu mi da imam ekskluzivan stan«, rekao je gradonačelnik Bandić. »Još niste spomenuli da WC papir dijele na osam dijelova, to ste zaboravili!«, dodao je.

Davor Bernardić je pak na konferenciji za novinare Kluba gradskih zastupnika SDP-a nakon aktualnog sata ustvrdio da se prosvjed vrtićkih radnika pokušava relativizirati te je iskritizirao povlačenje odluke Odbora za kontrolu da se na sljedeću sjednicu u srpnju uvrsti izvješće o stanju u predškolskim ustanovama u Zagrebu i akcijski plan povećanja kapaciteta, prostora za djecu i rješavanje pitanja igračaka i prehrane. Iskazao je i neslaganje s micanjem odluke o autotaksi prijevozu jer se o tome nije konzultirala javnost. Ocijenio je da se radi o presedanu i »nepoštivanju procedure i poslovnika Skupštine«.

Bernardić je na »aktualcu« zatražio i da se s dnevnog reda povuče treća točka – izmjena Odluke o mjestima za trgovinu na malo izvan prodavaonica i tržnica koja se obavlja na pokretnim napravama, a kojom se zapravo ukida tržnica Borongaj. No Bandić je odvratio kako će se za prodavače s Borongaja primjenjivati prijelazno rješenje do 1. rujna te će im biti osigurana prodajna mjesta na njima najbližim tržnicama. Nakon toga će dobiti trajne lokacije na potezu od Dubrave do Sesveta.

Novi bazen u istočnom dijelu Zagreba

Gradski zastupnik Mario Župan (HDZ) osvrnuo se na prosvjed protiv izgradnji spalionice u zagrebačkom naselju Resniku. Župan je napomenuo da je na dnevnom redu sjednice Generalni urbanistički plan (GUP), ali da se današnjim GUP-om ne donosi odluka o spalionici u Resniku.

»Nije dobro da raznorazne udruge savjetuju čak i župnike u pojedinim župama, pa župnik nasjedne na to te zatim poziva ljude na prosvjed ispred Skupštine protiv HDZ-a i gradonačelnika, a nema spalionice u Resniku«, kazao je.

»Malo ste grubi prema našim župnicima. Oni su naši, oni se mole Bogu, ali neka nam daju da radimo svoj posao. Mi ćemo kod župnika doći pomoliti se«, odvratio je gradonačelnik Bandić i poručio da ljudi u Resniku »mogu mirno spavati«.

Dominik Etlinger (SDP) je ukazao da stanovnici Sesveta plaćaju veću cijenu (privatnog) bazena od korisnika gradskih bazena te je upitao može li Grad Zagreb subvencionirati cijenu ulaznica za Sesvečane, na što je gradonačelnik najavio da će se u istočnom dijelu grada izgraditi novi bazen, samo se još traži prava lokacija.

Boris Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni