Milan Bandić ima dozvolu za bager

Milan Bandić ima dozvolu za bager

(Foto: Radio Sljeme / Facebook)

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić od danas ima dozvolu za upravljanje bagerom. Dozvolu mu je nakon dvotjednog stručnog osposobljavanja izdala ustanova za obrazovanje odraslih ZIRS d.o.o. (Zavod za istraživanje i razvoj sigurnosti) u Vukovarskoj 68.

Time se gradonačelnik približio ostvarenju namjere da će biti prvi koji će kopati kad započnu radovi na izgradnji žičare Sljeme, a što bi se moglo dogoditi već ovoga petka.

Predviđeni rok za izgradnju sljemenske žičare je 15 mjeseci, na što će se utrošiti 375 milijuna kuna. Novinari RTL televizije ukazuju da je to čak oko 35 milijuna kuna više nego što je koštala izgradnja luksuzne žičare koja vodi do najvišeg švicarskog vrha, Matterhorn. A posrijedi je najviša žičara u Europi čija je unutrašnjost ukrašena Swarovski kristalima!

»Ja nisam šef nabave, nisam stručnjak za žičare, svi uvidi i papiri su javni, dostupni, poštovana procedura o javnoj nabavi. Tržišnu cijenu ne određuje gradonačelnik, nego tržište i nisam bio u švicarskim Alpama. Ne znam u kojim uvjetima su oni radili. Znači, tržište je odredilo cijenu. To su špekulacije i odbijam sve s indignacijom«, prokomentirao je zagrebački gradonačelnik, a prenosi Radio Sljeme.

Situaciju je, međutim, prokomentirala zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i čelnica GLAS-a, Anka Mrak Taritaš.

»Mene ne čudi ta cijena, jer evo – gradonačelnik ima brzi tečaj za bagerisu i ako će gradonačelnik raditi kao bagerist ili pomoćni bagerist… Znate li kolika je satnica gradonačelnika? Pa nije onda čudna ni ta predviđena cijena žičare«.

Inače, na mrežnim stranicama ZIRS-a objavljeno je da program za rukovatelja građevinskim strojem u koje spada i bager, traje ukupno 120 sati, od čega je 30 sati teoretske nastave, a praktični dio (90 sati) provodi se na poligonu tvrtke prema posebnom rasporedu. Provjera znanja obavlja se iz teoretskog i praktičnog dijela, a polaznici koji zadovolje provjeru dobivaju uvjerenje kao dokaz osposobljenosti koje se upisuje u radnu knjižicu, nakon što podmire trošak osposobljavanja od 800 kuna. (zg-magazin)