Milan Bandić bagerom započeo radove na izgradnji žičare Sljeme

Milan Bandić bagerom započeo radove na izgradnji žičare Sljeme

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je iskoristio znanja stečena na stručnom osposobljavanju za upravljanje bagerom te je kod tramvajskog okretišta Gračansko Dolje simbolično započeo radove na izgradnji žičare Sljeme. No prilikom iskopa za kamen temeljac povremeno je ipak trebao asistenciju iskusnijeg bagerista.

Polaganjem kamena temeljca, 12 godina nakon gašenja stare žičare, i službeno je počela izgradnja nove, koja će biti dugačka 5017 metara s visinskom razlikom od 724 m. Nova će žičara imati četiri postaje i stajat će na 34 nosivih stupova. U jednom satu moći će prevesti po 1500 putnika u svojih 84 kabina s po 10 sjedećih mjesta.

Vrijednost radova je 375 milijuna kuna. Sukladno ugovoru s izvođačem radova, građevinskom tvrtkom GIP Pionir, žičara bi trebala biti završena za 15 mjeseci.

Gradnja je započela nakon što je izvedena pripremna faza – rekonstrukcija tramvajske pruge od Mihaljevca do Dolja te uklonjena stara žičara.

Posljednja faza izgradnje nove žičare podijeljena je u dva dijela. Prvi dio odnosi se na izgradnju garaže s 200 parkirnih mjesta i temelja za postrojenja i infrastrukturu duž koridora radi osiguravanja preduvjeta za montažu opreme, a trajat će 5 mjeseci. Drugi dio, u trajanju od 10 mjeseci, uključuje montažu, ispitivanje i puštanje u eksploatacijski sustav žičare te završetak svih građevinsko-obrtničkih radova na objektima i infrastrukturi.

»Zamislite da ljudi iz najudaljenijih krajeva grada sjedaju na tramvaj sa skijaškom opremom te se dovezu pred vrata kabine žičare kojom stižu na sljemenski vidikovac te potom ravno na startnu crtu skijališta. To će realizacija ovog projekta omogućiti«, poručio je zagrebački gradonačelnik nakon što je napravio prvi iskop.

U obraćanju novinarima obrušio na oporbu u Gradskoj skupštini: »Da dočaram svima onima koji su ovdje gablali – lakše je gablati, nego delati. A oni koji nisu napravili ni pesju kućicu u životu, mogu gablati, ali raditi ne znaju!« Dodao je kako će za 15 mjeseci na Sljemenu niknuti najljepša žičara u Europi.

Govoreći o kritikama na račun visokih troškova gradnje ustvrdio je kako je izabran najpovoljniji izvođač, odnosno najmanja cijena od nepunih 300 milijuna kuna (bez PDV-a). Podsjetio je kako je iduća ponuda iznosila 350, dok je najskuplja koštala nešto manje od 400 milijuna kuna.

Uz to, gradonačelnik Bandić je najavio je tunel kroz Medvednicu koji će spajati Zagreb i Hrvatskog zagorje. (B. J.)