Mikulić: Zbog kapitalnih ulaganja Zagreb se mora zadužiti za dodatnih 250 milijuna kuna

Mikulić: Zbog kapitalnih ulaganja Zagreb se mora zadužiti za dodatnih 250 milijuna kuna

“Netko je podbacio prilikom planiranja investicija u Gradu Zagrebu”, ustvrdio je Andrija Mikulić

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić u petak je na konferenciji za novinare najavio da će se na skupštinskoj sjednici, koja je zakazana za ponedjeljak među 12 točaka dnevnog reda naći i Prijedlog zaključka o zaduživanju Grada Zagreba. Ovim Prijedlogom Grad se zadužuje za dodatnih 250 milijuna kuna.

„Novac će biti utrošena za realizaciju kapitalnih ulaganja u izgradnji prometnica, objekata i uređaja komunalne infrastrukture u Zagrebu, kao i izgradnju objekata iz Programa radova kapitalnih ulaganja u objekte za društvene djelatnosti. Nije dobro je kad se zadužujete, ali ako idemo u nekakve investicije, onda je očito da oni koji su nešto planirali, nisu dobro planirali. Da bi mogli ići u investicije, da ne bi patili i da ne bi nedostajalo onima kojima je najpotrebnije, od škola, vrtića, zdravstvenih ustanova Zagreb se ipak mora zadužiti“, pojasnio je Mikulić. Naglasio je da ako se donese takva odluka na sjednici Skupštine, Vlada mora dati suglasnost za zaduženje Grada Zagreba .

„Klub gradskih zastupnika HDZ-a će podržati ovu točku, bez obzira što netko tko je planirao financije to nije dobro učinio. Ako je u interesu građana što se tiče sportskih, zdravstvenih ustanova, školskih objekata dići ćemo ruku i podržati da se Grad zaduži“, dodao je Mikulić.

Gospodarenje otpadom – gorući problem Zagreba

Na 15. sjednici će se raspravljati i o prihvaćanju ugovora o nabavi spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Riječ je o nabavi ukupno 64.400 spremnika.

„Donese li se takva odluka, 85 posto iznosa potrebnog za provedbu ovog projekta osigurava Europska unija putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 15 posto Grad Zagreb. Ovo je još jedan korak naprijed kako bi se povećao postotak odvojenog prikupljanja komunalnog otpada u Zagrebu. Moja je poruka da svi moramo puno više učiniti kako bi se riješio gorući problem gospodarenja otpadom u Zagrebu“, rekao je Mikulić. Stoga će gradski zastupnici HDZ-a podržati točku o prihvaćanju ugovora o nabavi spremnika za odvojeno prikupljanje otpada.

Kao važnu točku skupštinske sjednice Mikulić je naveo Prijedlog zaključka o nabavi i kupoprodaji građevinskog zemljišta Rotor-Jug d.o.o.

„Taj Prijedlog je već bio na dnevnom redu 9. skupštinske sjednice, ali je povučen na zahtjev zamjenice gradonačelnika, a temeljni prigovor se ticao procjene vrijednosti, tržišne vrijednosti nekretnina. Tražila se ponovna procjena. Kad se kompariraju procjene u materijalima za 9. s onima za 15. sjednicu, pod istom točkom vidljiva je razlika u nalazima vještaka. Prvo je procjena bila manje od 1000 kuna, a danas je procjena 2.150 kuna po kvadratnom metru. Grad nešto prodaje i u gradsku blagajnu trebao bi uprihodovati desetak milijuna kuna“, istaknuo je Mikulić.

Na Skupštini rasprava i o radovima na Trgu žrtava fašizma

Dodao je da će se na sjednici raspravljati i o radovima na Trgu žrtava fašizma, a ta je točka skinuta s prošle sjednice.

„Smatram da je dobro raspravljati o svim predloženim točkama, pa i o ovoj točki. Stav Kluba HDZ-a je da nećemo podržati Prijedlog da se radovi prekinu, prije svega, jer Skupština nije ingerentna da donosi takve odluke. To rade inspekcijske službe“, rekao je Mikulić. Smatra da ne postoji niti jedan razlog da se prekinu radovi na Trgu žrtava fašizma.

Mikulić se osvrnuo i na rad Gradske skupštine i na svoje aktivnosti u godini dana svog drugog mandata

„Od 10. srpnja do danas sam primio 167 građana koji su predstavljali četrdeset udruga. Za razliku od prethodnog mandata može se primijetiti porast dolaska predstavnika udruga. Radilo se o pitanjima komunalne infrastrukture, neriješenim imovinsko-pravnim odnosima. Ono što sam kao predsjednik Gradske skupštine uveo je odlazak na teren s građanima kako bih vidio ono o čemu se priča u mom kabinetu“, istaknuo je Mikulić. Održani su i prijemi za predstavnike učenika osnovnih i srednjih škola i djece rukometaša iz Zagrebačkog rukometnog saveza koji su na natjecanju u Švedskoj u određenoj kategoriji osvojili prvo mjesto.

Mikulić je podsjetio i kako je uvedeno i elektroničko glasanje što je omogućilo brži rad Skupštine, a smanjene su potpore za pokroviteljstva. U godini dana rada Skupštine zastupnici su raspravljali o 353 točke dnevnog reda, donijeli 708 akata, a njih 29 nije doneseno. Klubovi gradskih zastupnika podnijeli 93 amandmana, od kojih je 20 prihvaćeno.

Mikulić je najavio da nakon sjednice u ponedjeljak je ljetna stanka, a sljedeća skupštinska sjednica je sredinom rujna.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni