Mikulić ukazao na protuzakonito naplaćivanje odvoza otpada

Mikulić ukazao na protuzakonito naplaćivanje odvoza otpada

»Moramo promijeniti i način obračuna, a imamo 380.000 korisnika i riječ je o zahtjevnom poslu. Ipak, usklađujemo se sa Zakonom«, poručila je Švaljek

Na aktualnom satu današnje Gradske skupštine, njezin potpredsjednika Andrija Mikulić (HDZ) ustvrdio je kako Čistoća građanima dostavlja uplatnice koje nisu u skladu sa zakonom jer je na njima cijena usluge odvoza komunalnog otpada obračunata prema kvadraturi stambenog ili poslovnog prostora korisnika, a ne po volumenu, odnosno količini otpada. Podsjetio je kako se po Zakonu o gospodarenju otpadom odvoz treba naplaćivati upravo na taj način – po volumenu proizvedenog otpada.

Zamjenica gradonačelnika dr. sc. Sandra Švaljek je na to kazala kako su u Gradskoj upravi dobro informirani te im je to poznato, ali da provedbu odluke prema kojoj će se odvoz otpada naplaćivati po volumenu otežava činjenica da Vlada Republike Hrvatske još nije donijela Uredbu o komunalnom otpadu. Ipak, dodala je, kako će primjena Zakona početi s ožujkom kada će se odvoz početi naplaćivati po volumenu isprva u jednom manjem stambenom bloku te se sukcesivno širiti i na ostale dijelove grada Zagreba. »U tijeku je nabavka spremnika za odvojeno prikupljanje otpada volumena 80, 12 i 240 litara. Moramo promijeniti i način obračuna, a imamo 380.000 korisnika i riječ je o zahtjevnom poslu. Ipak, usklađujemo se sa Zakonom«, poručila je Švaljek.

Gradski zastupnik HDZ-ovac Mario Župan potegnuo je pitanje odgovornosti oko nepravilnosti u javnom natječaju za upravljanje Sportsko – rekreacijskim centrom (SRC) Svetice, odnosno gradnjom atletsko – nogometnog kampa jer je zbog ispuštanja katastarske čestice u javnom natječaju za zakup prostora zbog čega je projekt dovedenu pitanje. »Tko je odgovoran za raspisivanje javnog natječaja, za što je plaćeno 800.000 kuna, a natječaj se u ovom trenutku ne može provesti jer nije riješeno pitanje te parcele?«, upitao je. Dodao je kako Hrvatski nogometni savez daje 92 milijuna kuna za projekt koji, po nekim izračunima, stoji 150 milijuna kuna i ostaje pitanje tko će platiti razliku.

Zapušteno igralište u Klaićevoj

 Zamjenica Švaljek je potvrdila da je došlo do propusta u radu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport te Gradskog ureda za prostorno uređenje, jer su ispustili dvije čestice – onu na kojoj se nalazi restoran i drugu, vrlo malu, na kojoj je trafostanica. »Postoji način da se ta greška ispravi«, kazala je i izrazila uvjerenje da greška nije bila namjerna. Švaljek kaže da nema zapreka da se krene u realizaciju projekta. Kao mogući problem vidi natječaj za zakup zemljišta, ali on se, rekla je može ponoviti. HNS, kaže, Švaljek, ima namjeru investirati 92 milijuna kuna i ta će institucija snositi sve troškove te investicije, istaknula je zamjenica gradonačelnika.

Margareta Mađerić (HDZ) je upitala tko je zadužen za održavanje srednjoškolskog igrališta u Klaićevoj ulici, koje je izuzetno zapušteno premda ga koriste učenici pet okolnih škola koje nemaju adekvatne sportske dovrane. »Riječ je o jedinoj atletskoj stazi na području Donjeg grada koja je potpuno zapuštena na kojem se ništa ne radi otkako se odustalo od izgradnje podzemne garaže ispod igrališta«, ustvrdila je Mađerić. Ona je postavila i pitanje hoće li se proširiti dječje igralište u sklopu Parka Bartola Kašića koje redovito koriste mnoga djeca, pa tako i ona iz Dječjeg vrtića Vedri dani.

Zamjenica Švaljek je najavila da će se srednjoškolsko igralište rješavati u okviru programa uređenja svih sportskih igrališta, čija je izrada u tijeku. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni