Mikulić: Svi nominirani za Nagradu Luka Ritz su pobjednici

Mikulić: Svi nominirani za Nagradu Luka Ritz su pobjednici

“Nije mi važno dobiti Nagradu, nego poslati poruku kao bivša žrtva nasilja u osnovnoj školi. Kada sam došao u srednju školu vidio sam radikalne promjene u odnosu prema vršnjačkom nasilju. Naša ravnateljica je pooštrila kazne prema nasilnicima“, rekao je nominirani Ivan Pražetina za ZG-magazin

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić u četvrtak je u Staroj gradskoj vijećnici održao je prijam za petnaestak nominiranih učenika za ovogodišnju Nagradu Luka Ritz- Nasilje nije hrabrost, koja će se svečano dodijeliti 16. studenoga na Međunarodni dan tolerancije.

Uoči susreta s nominiranima Mikulić je novinarima rekao kako je ovakav prijem prvi put organizirao prošle godine.

„Nagradu može dobiti samo jedan učenik od petog do osmog razreda osnovne škole i jedan učenik od prvog do četvrtog razreda srednje škole. Vrlo je teško odabrati koja su to dva učenika, odnosno učenice. Moj je stav da se svi nominirani – pobjednici”, rekao je Mikulić. Naglasio je da se radi o djeci koja u svojoj sredini šire toleranciju, nenasilje i pomažu drugima.

„U svojim sredinama su prepoznati i kao takvi su nominirani. Stoga su oni pobjednici“, dodao je Mikulić.

Ove godine su uz članove skupštinskog Odbora za javna priznanja u procesu dodjele Nagrade sudjelovali i roditelji tragično preminulog mladića Luke Ritza po kojem ova nagrada i nosi ime.

Jedan od nominiranih za Nagradu Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost je Ivan Pražetina, učenik četvrtog razreda I. Tehničke škole Tesla u Zagrebu.

“Ova nominacija za Nagradu mi znači puno jer sam i sam bio žrtva maloljetničkog nasilja. Nije mi važno dobiti Nagradu, nego poslati poruku kao bivša žrtva nasilja u osnovnoj školi. Kada sam došao u srednju školu vidio sam radikalne promjene u odnosu prema vršnjačkom nasilju. Naša ravnateljica je pooštrila kazne prema nasilnicima“, rekao je Ivan za ZG-magazin. Dodao je kako ga smeta fizičko i verbalno maloljetničko nasilje te se u svojoj školi trudi koliko god može suzbiti i najmanji oblik verbalnog nasilja. Osim promocije nenasilja među vršnjacima pomaže svojim kolegama u svladavanju gradiva.

Za Nagradu je nominirana i Paula Zadravec, učenica trećeg razreda Prirodoslovne škole „Vladimir Prelog“ u Zagrebu.

„Nominacija za nagradu je za mene lijepo iskustvo. Drago mi je što sam nominirana za tako značajnu nagradu. Najviše pomažem drugima preko volonterskog kluba naše škole i u raznim akcijama koje organizira Volonterski centar Grada Zagreba. U školi kroz razne akcije sudjelujem u pomaganju učenicima koji su slabijeg imovinskog stanja ili onima koji se razbole“, rekla je Paula. Naglasila je kako je lijepo vidjeti da se malim koracima može nekome pomoći i izazvati osmjeh na licu.

„Drago mi je da sam sudjelovala i u akciji 72 sata bez kompromisa s ostalim mladima, gdje smo pomogli jednom nemoćnom gospodinu koji živi sam u čišćenju kuće koja je bila u lošem stanju. Zbog onoga što smo učinili za njega bio je izuzetno sretan“, istaknula je Paula.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni