Mikulić: Romi su naši ravnopravni sugrađani

Mikulić: Romi su naši ravnopravni sugrađani

Nakon sastanka s predsjednikom zagrebačke Gradske skupštine, Andrijom Mikulićem, izaslanstvo Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba kao i predstavnici Roma iz Crne Gore i Republike Makedonije danas su se sastali i s gradonačelnikom Milanom Bandićem. Povod sastancima je sutrašnja svečana proslava 15. obljetnice djelovanja Vijeća romske nacionalne manjine u Zagrebu, a razgovaralo se o statusu Roma u Hrvatskoj, daljnjim naporima u poticanju obrazovanja Roma te njihovoj što kvalitetnijoj integraciji u zajednicu.

Kako je istaknuo predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba, Nađatin Kamberovski, hrvatska metropola je učinila puno toga za Rome. „Imamo fantastičnu suradnju i s Gradskom upravom i s Gradskom skupštinom koji imaju razumijevanja za nas i pomažu nam u našem svakodnevnom radu“, kazao je Kamberovski.

Predsjednik Skupštine Andrija Mikulić je naglasio da treba raditi na unapređenju kvalitete života svih građana te da generaliziranje o bilo kojoj naciji ili manjini nikada ne odgovara istini jer u svakoj nacionalnoj grupi ima povremeno devijacija u ponašanju no zato ne treba osuđivati ili stigmatizirati sve one koji njoj pripadaju. Naglasio je da su Romi u Zagrebu i hrvatskom društvu ravnopravni sugrađana. Poručio je da će Gradska skupština i dalje sustavno rješavati probleme na svim područjima, posebno za ostvarivanje prava djece, žena, omogućavanje stjecanja obrazovanja, osiguravanje zdravstvene i socijalne zaštite, primjerenog stanovanja, te iskorjenjivanja diskriminacije i segregacije po bilo kojoj osnovi.

Ministar u Vladi Republike Makedonije Nezdhet Mustafa naglasio je da participiranjem u vlasti Romi u Makedoniji uspješno prevladavaju teškoće s kojima se susreću, kao što su nezaposlenost, loši uvjeti stanovanja, problemi u obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi. Njegov je osobni dojam da se razina kvalitete života Roma u Gradu Zagrebu tijekom posljednjeg desetljeća značajno poboljšala. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni