Mikulić: Realizacija nekih kapitalnih projekata zastala je iz objektivnih razloga

Mikulić: Realizacija nekih kapitalnih projekata zastala je iz objektivnih razloga

Predsjednik Skupštine poručio je da HDZ i partneri ne odustaju od realizacije projakata zbog kojih su dali povjerenje gradoačelniuku Bandiću. Među njima su sljemenska žičara, remetinečki rotor, školska dvorana u Vranešini, Dom zdravlja u Španskom i drugi

Uoči sjednice Gradske skupštine, predsjednik spomenute gradske institucije Andrija Mikulić, sazvao je redovitu tiskovnu konferenciju. Na samom početku najavio je trideset i jednu točku dnevnoga reda predstojeće sjednice Skupštine koja će biti održana u četvrtak, 26. listopada. S obzirom da se, kako kaže, ovih dana u medijima pisalo o odnosu koalicijskih partnera u Gradskoj skupštini prokomentirao je da je »odnos jako dobar i kvalitetan«.

Mikulić je naglasio kako se nadolazećoj sjednici neće dogoditi da sjednice potraju do jako dugo u noć. Osobno drži da je potrebno skratiti vrijeme trajanja sjednice jer kad se raspravlja dugo u noć većini zastupnika pada koncentracija te sjednice nemaju kvalitetu koju bi trebale imati. Stoga će nakon razgovora s predstavnicima svih klubova predložiti zastupnicima da se, bude li trajala duže od 19 ili 20 sati toga dana, prekine i nastavi sljedećeg dana. Naglasio je, kako neće biti nikakvih dodatnih troškova, odnosno »da se dobiva naknada od dana kada je prekinuta sjednica«.

Dotaknuo se Mikulić i rebalnsa proračuna. Kaže kako vjeruje da će to izazvati veliki interes javnosti te kaže kako prema analizi prijedloga rebalansa u društvene djelatnosti se smanjuju sa 313 na 223 milijuna kuna. Kaže da je u 2016. sam proračun iznosi 7,5 milijardi kuna. Nadodao je kako je HDZ sa partnerima imao amandmane na iznos od 202 milijuna kuna i oni su bili za kapitalne projekte na koje građani čekaju već godinama. Riječ je, kaže o sljemenskoj žičari, remetinečki rotor, školske dvorane u Vranešini, Domu zdravlja u Španskom i mnogi drugi. Naglasio je pritom da ti projekti idu dalje, naglasivši da su neki od njih zastali iz objektivnih razloga, kao što je rješavanje imovinsko-pravnih razloga.

Rekao je da HDZ i partneri ne odustaju od projekata od ključnog interesa za građane – vrtića, škola i staračkih domova, kao i objekata socijalne i zdravstvene zaštite.

Što se tiče elektronskog glasanja u Skupštini napomenuo je da oprema neće biti u funkciji dok se sve ne istestira te da se početak primjene može očekivati na sjednici u studenome.

Novinari su zatražili komentar kako je gradonačelnik dobio povjerenje HDZ-a bez da su tražena jamstva za realizaciju određenih projekata. Mikulić je pritom odgovorio da kakvi bi oni to ljudi bili kad bi tražili da se donese proračun, a kasnije ne bi tražili da se to nešto ne provede, odnosno izvrši. Veseli ga Ono što ga veseli jest da sve ono da će manjak od 7 milijuna projekata, konkretno za sportsku dvoranu OŠ Granešina biti u proračunu za sljedeću godinu.

Osvrnuli se novinari i na najveće rezanje sredstava za sljemensku žičaru s 50 na pet milijuna kuna. Novinare je zanimalo kako se sada osjećaju građani nakon što su slušali predizborna obećanja i koji vide spomenutu promjenu? Mikulić je izjavio da suosjeća sa građanima, no da je nužno u politici sve jednostavno i da je nužno govoriti istinu i držati do riječi iza koje su stali.

Smatra kako bi svi koji su davali takva obećanja trebali odgovarati na spomenuto pitanje jer da to nije dobra poruka prema građanima. S druge strane, predsjednik Skupštine misli kako se nije mogao ostvariti iznos od 50 milijuna kuna, te da se ostatak od 45 milijuna kuna preraspodjeljuje na sredstva koja se mogu realizirati. Smatra kako ipak najzvučniji kapitalni projekt nije sljemenska žičara već rotor u Remetincu.

Osvrnuo se Mikulić na najavu poskupljenja parkinga u Zagrebu. Za njega niti jedno poskupljenje nije dobro, no kako do njega nikakav prijedlog nije stigao, te kada bude imao više informacija će moći to komentirati.

Novinare je također zanimalo i poskupljenje ZET-ovih karata. Mikulić tvrdi kako je još u prošlom sastavu Skupštine govorio da to nije dobro budući da će s cijenom karte od četiri kune pasti i prodaja pokaza.

Konačno, novinare je zanimao stav HDZ-a prema šaranju prema antifašističkim spomenicima. Mikulić je, rekao kako su građani upoznati sa stavom HDZ-a o antifašizmu, a on osobno drži da »šaranje po spomenicima, ali i po zgradama nije dobro«.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni